Les dones situen als ajuntaments valencians a Europa

El 70% del personal tècnic dedicat a la gestió de fons europeus en les administracions locals valencianes són dones, segons l’informe realitzat per Pont a Europa des de l’FVMP.

València, 6 de novembre de 2020 – Les persones que treballen en la cerca i gestió en projectes europeus tant als ajuntaments com en les mancomunitats de la Comunitat Valenciana són majoritàriament dones. Ho són un 70% del personal tècnic que es dedica a aquesta matèria. Així ho reflecteix el primer Informe Diagnòstic Pont a Europa, un estudi sobre la situació dels fons europeus en els municipis de la Comunitat Valenciana elaborat per Pont a Europa, el servei d’orientació en projectes europeus fruit d’un conveni de col·laboració entre la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat Valenciana.

Les dones no sols constitueixen l’àmplia majoria en els equips tècnics ocupats en la gestió de fons de la UE, sinó també en la direcció i lideratge de les oficines de projectes europeus ja existents als ajuntaments de la Comunitat Valenciana. Actualment, segons dades de l’Informe Diagnòstic, un 15% dels consistoris valencians ja han creat aquestes àrees dedicades exclusivament a la captació de finançament europeu. Paral·lelament, cada vegada són més els ajuntaments que disposen de regidoria de Fons Europeus, encapçalada també principalment per dones. Són just aquests consistoris els que, a més, registren un major percentatge de execució de projectes europeus i una major entrada de finançament procedent de la Unió Europea. Pont a Europa detecta aquesta informació quantitativa a partir d’un qüestionari enviat a la totalitat d’ens locals de la Comunitat Valenciana.

 

La cultura de treball europea

L’equip Pont a Europa realitza sessions de treball en les administracions locals valencianes per a orientar-los en la captació de fons i prendre el pols dels seus interessos i necessitats de cara al pròxim marc pressupostari europeu 2021-2027. Fruit d’aquestes visites contínues a ajuntaments i mancomunitats, el servei ha recollit també una observació recurrent: per a emprendre amb èxit un projecte europeu, és necessari comptar amb una persona que crega en ell i que s’esforce, tant a nivell tècnic com polític. A més, la cultura de treball europea implica participació i transversalitat entre els diferents departaments implicats, un requisit que origina en moltes ocasions el lideratge de l’àrea per part del propi alcalde o alcaldessa. Altres habilitats necessàries per a canalitzar aquests projectes són la solvència per a complir amb tràmits, terminis i exigències de justificació que imposa la Comissió Europea, el domini de l’anglés o la capacitat de teixir xarxes i cooperar amb altres socis internacionals i en col·laboració publicoprivada. D’altra banda, les iniciatives amb dimensió europea han de contemplar quatre compromisos fonamentals: la sostenibilitat, la digitalització, la inclusió i la cohesió territorial.

 

6 de cada 10 ajuntaments accedeixen a fons europeus

L’Informe Diagnòstic Pont a Europa llança una altra dada d’interés: actualment, quasi el 60% dels ajuntaments i mancomunitats han accedit a fons europeus, de gestió directa o indirecta, en el Marc Financer Pluriennal 2014-2020. Aquesta xifra suposa un increment d’un 47% respecte a l’anterior període pressupostari 2007-2013. Fomentar una major participació dels ens locals en projectes europeus és un dels principals objectius de Pont a Europa. La nova oficina de l’FVMP ofereix informació, formació i orientació a tots els municipis i mancomunitats, a través d’un contacte directe, el foment d’un xarxa de tècnics i la creació del web www.pontaeuropa.es, una eina pràctica per a guiar a les administracions locals en l’accés als programes i fons europeus.

X