El 15% d'ajuntaments valencians disposa d'oficina de projectes europeus

L’FVMP, a través de Pont a Europa, realitza el primer informe diagnòstic sobre les estructures i recursos municipals dedicats a la captació de fons europeus.

València, 5 de novembre de 2020Pont a Europa, el servei d’orientació en projectes europeus de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), ha realitzat el primer informe diagnòstic sobre els recursos que les administracions locals valencianes destinen a la gestió de fons europeus. Entre les conclusions, cal destacar una dada: el 15% dels ajuntaments consultats compta amb una oficina pròpia dedicada a la captació de finançament europeu. Són aquests mateixos consistoris els que, a més, registren un major percentatge d’èxit en l’execució de projectes europeus i una major entrada de finançament procedent de la Unió Europea.

La gestió de projectes europeus requereix una formació especialitzada i una nova forma de treball transversal, àgil, participativa i en xarxa. «Aprofitar les oportunitats d’Europa implicarà certa reinvenció dels models i de la cultural administrativa municipal. Les entitats locals que ja han fet aqueix pas comencen a recollir els seus fruits», assenyala Rubén Alfaro, president de l’FVMP.

6 de cada 10 ajuntaments accedeixen a fons europeus

El qüestionari de Pont a Europa, dirigit a totes les administracions locals de la Comunitat Valenciana, llança una altra dada d’interés: actualment, quasi el 60% dels ajuntaments i mancomunitats han accedit a fons europeus, de gestió directa o indirecta, en el Marc Financer Plurianual 2014-2020. Aquesta xifra suposa un increment del 47% respecte a l’anterior període pressupostari 2007-2013. Fomentar una major participació dels ens locals en projectes europeus és un dels principals objectius de Pont a Europa. La nova oficina de l’FVMP ofereix informació, formació i orientació a cada municipi, a través d’un contacte directe, el foment d’un xarxa de tècnics i la creació del web www.pontaeuropa.es, una eina pràctica per a guiar a les administracions locals en l’accés als programes i fons europeus.

Pont a Europa és fruit d’un conveni entre la Direcció General d’Administració Local i l’FVMP. El servei col·labora també amb la Direcció General de Coordinació de l’Acció de Govern amb la finalitat d’implicar les administracions locals en els fons Next Generation EU.

X