Idees per a promoure la mobilitat urbana sostenible en les entitats locals
La mobilitat urbana sostenible és una prioritat de la UE des de fa molts anys. L’objectiu? Modificar la forma en la qual ens movem per a promoure hàbits més saludables, reduir la contaminació, reduir el cost dels ciutadans en els seus desplaçaments diaris i habilitar espais de convivència per a les persones.
La Setmana Europea de la Mobilitat, l’emblemàtica campanya de sensibilització celebrada tots els anys al setembre i que cada vegada està cobrant més pes a les ciutats de tota Europa, és una bona oportunitat per a començar a implementar aquest model de mobilitat en la teva entitat local i promoure altres hàbits de transport. Des de Pont a Europa us portem unes idees d’accions per a celebrar aquesta setmana i promoure la mobilitat urbana sostenible entre la ciutadania d’una forma atractiva.
1. Rutes segures als centres educatius
2. Jornades ecolars d’educació viària
3. Ruta turística a peu
Les voltes a peu al municipi és una acció molt utilitzada pels ajuntaments. Per això, per a donar-li un caràcter més dinàmic i diferenciador, es pot organitzar una volta turística a peu al costat del guia de turisme. També hi ha altres opcions, com organitzar espectacles itinerants a peu de carrer o col·laborant amb la banda de música local. D’aquesta manera, la volta a peu es pot convertir en un reclam més atractiu per a la ciutadania.
4. ‘Carpooling’ o cotxe compartit
El Carpooling és un sistema en el qual diverses persones comparteixen un mateix vehicle per a realitzar un trajecte en comú. L’objectiu principal d’aquesta pràctica és reduir el trànsit i mitigar els problemes mediambientals associats a l’ús excessiu de vehicles individuals. Moltes persones, per motius laborals, realitzen desplaçaments diaris amb els seus vehicles particulars als polígons industrials o a altres municipis de voltant. Mitjançant el ‘Carpooling’, les persones que viatgen en direccions similars o cap a destins pròxims s’organitzen per a compartir un vehicle reduint costos de combustible. Aquesta iniciativa es pot implementar a través d’una aplicació o un altre tipus de plataforma, on les persones interessades puguen contactar entre elles.
5. Un dia sense cotxe
6. Substitució de vehicles municipals
Des de les administracions s’ha de donar exemple de totes aquelles iniciatives que es promouen. La substitució d’uns certs vehicles municipals és un pas previ que ha de servir de precedent del futur de la mobilitat en tota Europa, ja sigui substituint els de la policia, de serveis socials, brigada i transport públic, entre altres, per uns elèctrics. Encara que la substitució d’aquests vehicles per uns altres més eficients dependrà de la situació econòmica de l’entitat local, hi ha convocatòries que poden servir d’ajuda per a impulsar aquesta acció. Actualment, hi ha una convocatòria disponible que pots consultar en el nostre apartat de convocatòries Next Generation EU.
7. Campanya amb el comerç local
El comerç local pot ser una bona eina per a arribar a més persones, aconseguir la participació i implicació de les associacions de comerços en les campanyes locals serà molt positiu per a la localitat. A través d’una campanya de mobilitat sostenible amb el comerç local es pot incentivar, mitjançant un sorteig d’una bicicleta o qualsevol altre premi, a la ciutadania a desplaçar-se fins al seu comerç de confiança d’una manera sostenible.
Exemple campanya comerç local de Benidorm i Finestrat cap a una mobilitat més sostenible.
8. Concurs de dibuix i/o fotografia
Els concursos sempre són un bon reclam per a promoure les Setmanes Europees. Poden estar oberts a l’alumnat dels centres educatius o a tota la ciutadania i pot culminar-se amb un acte de lliurament de premis o una exposició del material presentat pels participants.
COMPARTIR