Formem en polítiques fiscals verdes per a promoure l’ús d’energies renovables

Comencem a treballar amb els municipis per a implementar polítiques fiscals locals innovadores que aconseguisquen incrementar les quotes d’energies renovables als nostres pobles i ciutats. Aquest és l’objectiu del projecte europeu LOCAL4GREEN Plus, del programa Interreg MED i cofinançat pel FEDER, que liderem des de la FVMP.

Al costat dels nostres socis de Fundación MUSOL, hui hem començat a treballar amb els municipis pilot.
En aquesta primera sessió, els ajuntaments d’Altea, Pedreguer i Quart de Poblet, que van participar en l’anterior LOCAL4GREEN, han explicat la seua experiència en el disseny i la implementació de polítiques fiscals per a promoure l’ús d’energies renovables a nivell local.

La sessió de hui ha estat dirigida als municipis associats a l’actual LOCAL4GREEN Plus: Albalat dels Sorells, Burjassot, Dénia, Meliana, Monforte del Cid, Rafelguaraf i Elda (Comunitat Valenciana) i Montuïri (Illes Balears). Han participat també altres  municipis pilot recolzats per Interreg MED Re: Onda, Bocairent (Comunitat Valenciana), Vall d’en Bas (Catalunya), Los Pedroches Energy Association, Monachil (Andalucía).

La jornada ha començat amb la benvinguda per part de Vicent Gil, secretari general de la FVMP, i Mª Dolores Miralles, en representació de la Fundación MUSOL, entitat sòcia que s’encarregarà de la formació i assessorament als municipis, entre març de 2021 fins a juny de 2022. En aquesta primera sessió, Yolanda Nicolau, coordinadora de LOCAL4GREEN PLUS, ha explicat tant els antecedents com els objectius i futures accions del projecte. Posteriorment, Rafael García, president de la Fundació MUSOL, ha apuntat els fonaments jurídics sobre la base dels quals es poden instrumentalitzar taxes, impostos i altres ingressos fiscals locals per a fomentar l’ús d’energies renovables. A més, Francesco Filippi, Director de Projectes de MUSOL, ha presentat també les polítiques fiscals implementades per municipis d’altres països Mediterranis que, sense perjudici de les diferències dels marcs legals, poden resultar inspiradores.
Per part seua, l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús; la regidora de Projectes Europeus i Participació de l’Ajuntament Altea, María Antonia Laviós i el secretari de l’Ajuntament Quart de Poblet, José Llavata, han sigut els encarregats de transferir els seus coneixements i experiència en la matèria. Entre 2016 i 2019, en el marc de LOCAL4GREEN, aquests tres ajuntaments van dissenyar incentius fiscals i altres modificacions de taxes, impostos i altres ingressos fiscals locals per a fomentar l’ús de les fonts d’energia renovables.
LOCAL4GREEN PLUS treballarà amb municipis pilot dels seus cinc països socis.

COMPARTIR

¿Compartixes?

X