El projecte LOCAL4GREEN PLUS arriba a la seva fi superant els resultats previstos

El projecte europeu liderat per la FVMP ha transferit amb èxit models de polítiques fiscals verdes per a promoure l’ús d’energies renovables en municipis de 5 països mediterranis.

Socis del projecte LOCAL4GREEN PLUS en la Conferencia Final en Turín

València, novembre 2022El projecte LOCAL4GREEN PLUS, co-finançat pel Programa europeu Interreg MED, ha estat liderat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb l’estreta col·laboració de la Fundació MUSOL. Al cap d’un any en acció promovent i assessorant sobre les energies renovables als municipis participants, el projecte arriba a la seva fi complint els seus objectius i superant els resultats previstos.

El saber fer d’aquest projecte va començar en 2016 amb el predecessor LOCAL4GREEN, que va tenir una durada de 3 anys i va dissenyar i va implementar polítiques fiscals locals innovadores per a promoure les energies renovables en municipis d’àrees rurals i illes. En 2021, LOCAL4GREEN PLUS començava per a donar continuïtat a les accions empreses en 2016 i transferir els coneixements adquirits a nous territoris a través de 6 socis.

Des del començament de LOCAL4GREEN PLUS, els dos socis espanyols FVMP i MUSOL han actuat com givers transferint l’experiència i coneixements del projecte als nous 4 socis receivers: l’Associació dels Pobles més Bells d’Itàlia, la Unió de Comunitats de Xipre, l’Associació de Municipis d’Alentejo Central a Portugal, i la Xarxa “Efxini Poli” de Ciutats Europees per al Desenvolupament Sostenible a Grècia. Al seu torn, els socis del projecte van seleccionar 20 municipis dels països socis per a formar part del projecte com a municipis pilot i implementar les polítiques fiscals.

Amb el suport dels socis i després de rebre prèviament formació sobre polítiques fiscals verdes de caràcter internacional, 17 municipis associats han aconseguit adoptar 26 polítiques fiscals per a incrementar la quota local d’energies renovables en el mix energètic. Entre ells, 13 municipis procedents d’àrees rurals i 4 municipis d’illes. Per part seva, a Espanya són concretament 13 el total de polítiques fiscals verdes adaptades en 6 municipis: Burjassot, Dénia, Elda, Meliana i Rafelguaraf de la Comunitat Valenciana, i Montuïri de les Illes Balears.

A part de les mesures fiscals verdes implementades, el projecte ha realitzat una adaptació innovadora com és la signatura de Memorandums d’Entesa entre ajuntaments i empreses del sector privat per a promoure l’ús d’energies renovables. A més, no sols els 20 municipis associats s’han beneficiat del projecte, sinó que, LOCAL4GREEN PLUS ha treballat en el procés d’integració de les polítiques fiscals verdes amb 8 municipis seleccionats en la Convocatòria de la Iniciativa ETU “Ecosystemic Transition Unit”, impulsada pel programa Interreg Med.

El projecte LOCAL4GREEN PLUS, a més d’adoptar el principi de la fiscalitat verda segons el qual qui contamina paga, ha pretès que les persones i empreses més compromeses amb la transició energètica tinguen incentius fiscals i paguen menys, la qual cosa ha fomentat la implicació del sector privat en les energies renovables i ha suposat una palanca per a modificar els comportaments i preferències d’inversió dels contribuents, incrementant així la quota local de fonts d’energia renovable.

X