COASTING PLUS finalitza deixant un llegat sostenible en Sagunt

Durant el projecte europeu s’han definit accions per a desenvolupar el turisme sostenible i preservar la costa en el municipi pilot de Sagunt

Darío Moreno, Alcalde de Sagunt i Teresa Muela, Secretaria general de la FAMP en Dubrovnik

València, octubre 2022 – El projecte COASTING PLUS, recentmente finalitzat, se ha centrat en millorat el desenvolupar del turisme costaner sostenible i responsable en l’àrea mediterrània en cinc nous territoris. Entre ells el municipi de Sagunt, que ha actuat com àrea pilot del projecte en la Comunitat Valenciana a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies com a sòcia.

COASTING PLUS començava en juny del 2021 amb socis de països europeus com Grècia, Itàlia, Croacia, Bosnia – Herzegovina i Espanya amb l’objectiu de implementar de nou la ferramenta de governança multinivell anomenada “Contracte de Costa. Aquesta ferramenta, que va sorgir en França als anys 90, va ser utilitzada per l’anterior projecte COASTING per a potenciar el desenvolupament d’un turisme costaner i marítim sostenible, promovent la cooperación entre les administracions públiques, el sector privat i els usuaris mitjançant seminaris participatius o roadshows.

Després d’un anàlisi preliminar del context mediambiental, regulador i socioeconòmic del territori, la FVMP i l’Ajuntament de Sagunt van dur a terme el seminari participatiu on van participar agents públics i privats del municipi. El resultat principal va ser la firma d’un protocol local entre els actors involucrats per a adoptar el Contracte de Costa, un full de ruta en el que es comprometen a desenvolupar accions per a la gestió de residus i millora de la imatge de primera línia de platja, així com per a la gestió de la mobilitat del centre històric a Sagunt.

El punt final del projecte COASTING PLUS va tindre lloc en la conferència final celebrada en Dubrovnik (Croacia), on la FVMP junt a l’alcalde de Sagunt Dario Moreno, van compartir la seua experiència en l’aplicació de la metodologia amb els altres socis europeus. A més, per a deixar constancia del compromís amb els valors del projecte, es va firmar un Memorandum d’Enteniment entre els socis principals del COASTING PLUS a fi d’adoptar la metodologia COASTING i advocar per definir més accions participatives en la governança costanera i el desenvolupament sostenible del turisme.

X