6 preguntes clau sobre les Manifestacions d’Interés

Autor: Pont a Europa

Abril 2021

Des d’inicis de 2021, molts ajuntaments i mancomunitats estan rebent correus electrònics procedents de diferents Ministeris del Govern d’Espanya. Assumpte: Manifestació d’Interés (MDI). Però, què són exactament les Manifestacions d’Interés?, per a què serveixen?, és d’«interés» per a un municipi dedicar els 20 minuts que pot costar contestar el formulari que adjunten? Aquestes són algunes dels dubtes que ens solen preguntar en les visites que des de Pont Europa realitzem als municipis valencians. En aquest article recollim una a una els vostres dubtes i us donem resposta. Anem-hi!

  • Què són les MDI?

Les Manifestacions d’Interés són un instrument nou que està aplicant hui el Govern d’Espanya amb la finalitat d’identificar els projectes més interessants per a ser finançats amb fons europeus de recuperació (Next Generation), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). El 7 d’octubre de 2020, el Govern va presentar el PRTR, un projecte de país per a modernitzar l’economia espanyola i donar resposta als reptes de la dècada vinent. Després de la crisi de la COVID, la prioritat del pla és la recuperació del creixement econòmic, la creació d’ocupació i la reconstrucció sòlida i resilient del país. L’objectiu és alinear els projectes motors amb la transició verda, digital i inclusiva que impulsa la Unió Europea. En aquest context, s’activen les Manifestacions d’Interés.

Les MDI són consultes públiques, no vinculants, amb les quals diferents òrgans del Govern recapten informació sobre els projectes que les empreses, institucions o administracions públiques estan desenvolupant o pensen desenvolupar en un àmbit estratègic concret.

  • Per a què serveixen les MDI?

Les MDI serveixen perquè el Govern encerte posteriorment en el llançament de convocatòries a projectes finançables amb fons europeus, que estiguen en línia amb els interessos municipals. A partir de totes les respostes recopilades, els ministeris poden precisar millor l’objecte de les seues convocatòries així com els paràmetres tècnics que aplicaran per a valorar els projectes que sol·liciten ajudes.

  • Com és el procés?

Aquests serien els 5 passos del procés d’una Manifestació d’Interés:

  1. El Govern, a través d’un Ministeri generalment, llança i publica una Manifestació d’Interés relativa a una matèria específica i amb la finalitat d’aconseguir un objectiu estratègic.
  2. Entitats o empreses reben la MID i responen contestant a un formulari, on presenten una proposta seua que encaix en la línia de la MID. No importa l’estat de maduració del projecte, però sí que s’ha de aportar, de manera breu, informació sobre la seua definició i objectius, el seu pressupost, la col·laboració publicoprivada i el percentatge de cofinançament que necessitarien.
  3. El Govern estudia aquests projectes per a optimitzar amb eficiència la possible partida pressupostària destinada a aqueixa àrea d’acció.
  4. El Govern llançarà convocatòries per a ajudar entitats i empreses a finançar aqueix tipus de projectes.
  5. Administracions, organitzacions i empreses optaran a aquestes convocatòries i, si aconsegueixen l’ajuda financera, podran desenvolupar els seus projectes que, a més de ser útils als seus propis interessos, en el seu conjunt, ho seran també per a la consecució dels objectius estratègics del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del país.
  • Què tenen d’innovador les MDI?

Les MDI són un instrument nou, una forma diferent de plantejar la convocatòria de subvencions, que preval l’enfocament de baix a dalt: és a dir, primer els Ministeris contacten amb administracions locals i autonòmiques per a conéixer els seus interessos estratègics i, després de convidar-los a presentar propostes en una matèria determinada, les analitzaran, realitzaran un mapatge dels possibles grans projectes i dissenyaran les bases de les futures convocatòries. Fins al moment, el procés era diferent: es llançaven les convocatòries i, després, els possibles beneficiaris miraven la manera d’adaptar els seus projectes perquè encaixaren en les bases.

  • Quin MDI d’interés municipal estan obertes actualment?

Fins ara, s’han llançat diferents MDI dirigides a les entitats locals, entre altres potencials beneficiaris, que consultaven sobre qüestions com a eficiència energètica, energies renovables, comunitats energètiques locals, economia circular o repte demogràfic.

En 2021, el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), va llançar una MID centrada en la mobilitat sostenible i zones de baixa emissió. La presentació de projectes es va tancar el 3 de març. La MID s’emmarcava en el component 6 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya, alineat amb l’Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada. Els seus principals objectius són:

  • Reequilibrar el repartiment modal del transport cap a maneres més sostenibles.
  • Reduir l’elevat pes del sector transport en les emissions contaminants.
  • Traslladar al sector transport els avanços digitals i tecnològics disponibles

A data d’1 d’abril de 2021, queden obertes dues MID:

La publicada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), que tracta sobre rehabilitació d’edificis públics i regeneració urbana en barris.

Aquesta convocatòria explora els possibles àmbits en els quals puguen desenvolupar-se actuacions subvencionables amb càrrec a la Inversió 1: «Programa de rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials». Com explica la MID, es dirigeix a «aquelles Entitats Locals que puguen desenvolupar actuacions de rehabilitació edificatòria a gran escala en algun/s dels seus barris, i actuant aquests entorns residencials com a motor o catalitzador de regeneració i millora urbana. Les actuacions estaran impulsades per l’Administració Pública, promovent fórmules que afavorisquen la màxima eficiència dels recursos, a través d’esquemes que poden estar recolzats en la participació publicoprivada, en la rendibilització dels estalvis energètics, en la utilització d’aprofitaments urbanístics addicionals, així com en altres elements que poden contribuir a garantir la viabilitat economicofinancera de les actuacions i/o reduir els temps d’execució».

Ací teniu l’enllaç oficial de la MID, que segueix oberta fins al 9 d’abril: Forma (administracionelectronica.gob.es)

  • La MID llançada pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital (MINECO), sobre les capacitats de ciberseguretat de les pimes i l’impuls de la Indústria de Ciberseguretat. Aquesta consulta es dirigeix tant a empreses com a qualsevol agent, públic o privat, interessat en matèria de ciberseguretat.

El component 15 del Pla de Recuperació d’Espanya recull les inversions i reformes per a la connectivitat digital, impuls a la ciberseguretat i desplegament del 5G, dins de la palanca per a la «Modernització i digitalització del teixit industrial i de la PIME, recuperació del turisme i impuls a una Espanya Nació Emprenedora». Aquests esforços estan alineats amb la implementació de l’Agenda Espanya Digital 2025, aprovada pel Consell de Ministres, que incorpora la ciberseguretat com un dels seus deu eixos estratègics per al desenvolupament sostenible de l’economia digital.

I aquest és l’enllaç oficial de la MID:

Manifestacions d’interés relatives a l’enfortiment de les capacitats de ciberseguretat de les pimes i l’impuls de la Indústria de Ciberseguretat en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (mineco.gob.es),

Que continua oberta fins al 21 d’abril.

  • I si he arribat tard per a presentar els meus projectes a una MID? I si no encaixen exactament amb les línies proposades?

Presentar un projecte a una MID no és vinculant, no significa que vaja a concedir-se-li una ajuda. I al revés: no presentar-ho no implica que ja no es tinga accés a una línia de finançament. Però sí que és interessant per a un municipi fer arribar les seues propostes, perquè les futures convocatòries contemplen els seus paràmetres.

Si heu arribat tard a respondre a alguna MID d’interés municipal, o si els vostres projectes no se cenyeixen a les matèries de consulta llançades, la Generalitat Valenciana us dona una altra opció. La Direcció General de Coordinació de l’Acció de Govern insta les administracions locals a fer-los arribar, via correu electrònic, els seus diferents projectes estratègics en qualsevol àrea, per a alinear també les convocatòries dels fons de recuperació Next Generation amb els interessos principals dels municipis valencians.

COMPARTIR

¿Compartixes?

X