La FVMP es reuneix amb 5 federacions territorials de municipis a Mèrida per a avançar en el desenvolupament del projecte europeu RETTURN

El projecte generarà experiències turístiques de qualitat i sostenibles posant en valor tradicions rurals.

Apertura de la jornada de RETTURN en Mérida

València, 26 de juny – Responsables de les federacions territorials de municipis d’Extremadura, Andalusia, Aragó, Canàries, Galícia i València es van reunir els passats dijous i divendres a Mèrida per a avançar en el desenvolupament del projecte RETTURN, que persegueix innovar i transformar el concepte de “turisme rural” generant noves experiències centrades en la posada en valor de tradicions rurals en perill d’extinció.

Aquesta iniciativa, finançada amb els fons europeus Next Generation, contribuirà a més a donar resposta a la gran problemàtica que suposa la pèrdua del patrimoni immaterial generat principalment per la despoblació de les zones rurals.

Es considera que aquestes zones tenen importants actius turístics que les fan atractives i que estan infravalorats en favor del model turístic predominant a Espanya, el de sol i platja.

Exemple de cooperació en la lluita contra amb la despoblació

El secretari general de la FEMPEX, Miguel Ruiz ha inaugurat la trobada al costat del director general de Turisme de la Junta d’Extremadura, Francisco Martín Simón, la subdirectora adjunta de la Subdirecció de Desenvolupament i Sostenibilitat Turística del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; així com representants de la Diputacions provincials de Badajoz i Càceres.

Durant les intervencions, s’ha posat en relleu el paper que juga en el seu desenvolupament la creació d’una xarxa entre sis federacions territorials de municipis que “cooperen per a aconseguir un mateix objectiu”.

Per part seva, Ilona Shekyants representant del Ministeri d’Indústria i Turisme ha qualificat al RETTURN com a pioner, que ha encaixat a la perfecció en el model d’experiències de turisme sostenible que pot perdurar en el temps.

Un dels objectius clau de la cooperació en aquest projecte entre les 6 Federacions és el de posar en coneixement de molta gent el patrimoni immaterial, la gastronomia i el desenvolupament sostenible, buscant desestacionalitzar el turisme i posant en valor el turisme rural contribuint a retenir el talent jove en l’entorn rural i realçar la identitat heterogènia d’Espanya.

Un espai per a la trobada

Representants dels equips tècnics de les sis Federacions s’han reunit per a posar en comú els avanços realitzats fins avui en els seus respectius projectes, identificant bones pràctiques per al treball amb agents del territori. Han treballat, a més, en la posada en marxa d’un pla de comunicació per a la difusió de la xarxa RETTURN i la creació d’experiències turístiques per a recuperar les tradicions en perill d’extinció com a reclam turístic per a l’entorn rural.

Per part seva, representants dels equips polítics de les federacions també han aprofitat per a avançar el plantejament de nous projectes en el marc de la col·laboració entre federacions, com el desenvolupament d’una ampliació per a la xarxa RETTURN incloent noves federacions de municipis, la creació d’un MOOC Rural 2030 i el plantejament d’una xarxa local per a la innovació pública, la cohesió social, territorial i la igualtat d’oportunitats pel repte demogràfic.

Què és la Xarxa – RETTURN?

La Xarxa d’Experiències Turístiques basades en la Tradició Rural- RETTURN forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència aprovat pel Govern Central per a canalitzar els fons destinats per Europa a reparar els danys provocats per la crisi del COVID-19. El projecte RETTURN té un termini d’execució de 18 mesos i un pressupost d’1.200.000 euros.

Experiències valencianes seleccionades

La pilota valenciana, el Cant d’estil, les Albaes i les Fogueres de Sant Antoni són les tres tradicions seleccionades per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Amb el seu origen en cadascuna de les províncies de la Comunitat Valenciana, les experiències nomenades han estat triades per la seva diversitat temàtica, la seva riquesa cultural i el seu caràcter diferenciador que ha contribuït a construir durant anys el patrimoni immaterial de molts pobles valencians.

Així doncs, en els pròxims mesos la FVMP començarà a treballar amb els municipis i ajuntaments pilot per a crear un relat al voltant d’aquestes experiències i acostar del turisme als pobles a través de la promoció del patrimoni immaterial.


COMPARTIR

¿Comparteixes?

X