ESTAT
EXECUTAT
· Programa europeu: Interreg MED.
· Rol FVMP: Soci Principal.
· Públic objectiu: autoritats locals situades en àrees rurals i illes de països mediterranis.
És un projecte secundat pel Programa Interreg MED, programa de cooperació europea transnacional per a regions de l’àrea mediterrània que aborda reptes com l’augment de l’economia baixa en carboni, la protecció dels recursos naturals i culturals, i l’enfortiment de la innovació.
El Projecte LOCAL4GREEN s’emmarca en la prioritat 2 i l’objectiu 2.2 del Programa Interreg MED, que són:
Prioritat 2: Fomentar estratègies baixes en carboni i d’eficiència energètica en territoris MED específics: ciutats, illes i àrees remotes.
Objectiu 2.2: Incrementar la quota de fonts d’energies renovables locals en estratègies i plans sobre el mix energètic en territoris MED específics.
El projecte LOCAL4GREEN ha donat suport a Autoritats Locals de 9 països mediterranis per a dissenyar i implementar polítiques fiscals locals innovadores dirigides a promoure les fonts d’energia renovable tant en el sector públic com en el sector privat i llars, principalment en el marc dels Plans d’Acció per a l’Energía Sostenible adoptats per Autoritats Locals signants del Pacte d’Alcaldes.
El projecte s’ha desenvolupat en àrees rurals i illes de regions MED, on les polítiques fiscals locals tenen un paper clau en l’increment de les fonts d’energia renovable.
· Els 78 municipis pilot procedents d’Albània, Xipre, Croàcia, Grècia, Itàlia, Malta, Eslovènia, Espanya i Portugal han participat en el Projecte, dissenyant i implementant polítiques fiscals locals innovadores per a promoure energies renovables. En aquests municipis situats en zones rurals i illes, amb restriccions econòmiques i tècniques específiques, les polítiques fiscals verds tenen un paper clau en l’increment de fonts d’energia renovables, sent eines adequades per a implicar tant agents públics com a privats.
· Les 173 polítiques fiscals verdes han sigut dissenyades. La majoria de les polítiques impliquen una reducció de taxes i impostos municipals: impost sobre béns immobles, impost sobre construccions noves o rehabilitacions, taxes d’ocupació de sòl públic, impost sobre activitats econòmiques, ingressos municipals per lísing/renting d’edificis municipals, i taxes sobre recollida de fems i sobre il·luminació.
· Les 79 polítiques fiscals verdes han sigut aprovades per 34 municipis pilot per a la promoció de les energies renovables. Encara que el Projecte s’ha enfrontats a 2 reptes importants: la limitada capacitat legal de les Autoritats Locals per a crear o modificar polítiques fiscals i el seu llarg procés de presa de decisions, les tasques de suport i lobby realitzades pels socis han permés que 79 polítiques hagen sigut aprovades.
· Manual per a la formulació de polítiques fiscals verdes, on es descriu la metodologia participativa per a formular aquestes polítiques.
· Manual Nacional sobre modelos de políticas fiscales locales verdes para España, on es recullen les bones pràctiques dels municipis pilot a Espanya, en concret en la Comunitat Valenciana. En total, s’han elaborat 9 manuals nacionals sobre models de polítiques fiscals locals verdes, un per a cada país participant en el Projecte.
· Manual internacional sobre models de polítiques fiscals verdes, elaborat en anglés i francés, incloent les bones pràctiques dels 9 països socis, a demés de recomanacions per al desenvolupament de polítiques fiscals verdes millorades i també a fi de capacitar a les Autoritats Locals per a implementar aquesta classe de polítiques.
Webs del projecte
A més de la web oficial, el Proyecto ha creado 2 plataformas:
- la Web sobre l’impacte de les polítiques fiscals testades per a promoure energies renovables, on s’han recollit els impactes del Projecte en termes d’increment en la producció d’energies renovables i de reducció d’emissions de CO₂.
- la plataforma de formació en línia, on estan disponibles diversos cursos en diferents llengües sobre el coneixement adquirit per LOCAL4GREEN.
1ª Reunió del Comité de Direcció: València, 15 i 16 de desembre de 2016
2ª Reunió del Comité de Direcció: Zabok (Croàcia), 6 i 7 de juliol de 2017
3ª Reunió del Comité de Direcció: Roma (Itàlia), 13 i 14 de febrer de 2018
4ª Reunió del Comité de Direcció: Ljubljana (Eslovènia), 10 i 11 de juliol de 2018
5ª Reunió del Comité de Direcció: Tessalònica (Grècia), 16 i 17 de gener de 2019
6ª Reunió del Comité de Direcció: Tirana (Albània), 22 i 23 de maig de 2019