23.02.2021
Pont a Europa promou les comunitats energètiques locals en els municipis valencians
El servei d’orientació en projectes europeus desenvolupat des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), col·laborarà amb la Generalitat Valenciana per a detectar els principals reptes, oportunitats i línies d’actuació per a la implantació massiva de les Comunitats Locals d’Energies Renovables (CER) en el territori valencià.
València, 23 de febrer de 2021– La Comunitat Valenciana ja és pionera en la instal·lació de les CER, un nou model d’autoconsum energètic centrat en les persones i les energies renovables. Són 8 de les 33 comunitats energètiques que existeixen actualment a Espanya les que se situen en localitats valencianes. Una xifra que pot multiplicar-se en 2021 gràcies a la nova línia d’ajudes de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), que enguany quadruplica la seua dotació destinada a aquesta matèria.
Nou model energètic més sostenible, just i democràtic.
Les comunitats energètiques locals contribueixen a la reducció d’emissions de C02, que el Pacte Verd europeu fixa en un 80% per a l’any 2050, i són clau també en la consecució dels objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS 7 ‘Energia assequible i no contaminant’ i ODS 13 ‘Lluita contra el canvi climàtic’).
Una comunitat energètica és una manera més col·laborativa i eficient de generar, usar i gestionar l’energia, a través de la cooperació entre la ciutadania, l’administració local i les pimes. Els membres d’aquestes comunitats són alhora productors, gestors i usuaris d’energia més neta i més econòmica. Aquestes instal·lacions d’autoconsum generen beneficis energètics, mediambientals, socials i econòmics, perquè brinden oportunitats d’ocupació i faciliten l’accés a energia a famílies en situació de pobresa energètica.
2 milions d’euros en ajudes
En el marc del Pla Estratègic de Comunitats Energètiques 2030 de la Generalitat Valenciana, l’IVACE subvenciona fins al 65% dels projectes d’energia solar fotovoltaica per a la generació i autoconsum col·lectiu. A través d’aquest programa pioner, en 2020 ha subvencionat ja 7 actuacions presentades pels ajuntaments d’Albalat dels Sorells, Llíria, Alzira, Fontanars dels Alforins i Canet d’en Berenguer en col·laboració amb diferents cooperatives, així com la iniciativa de l’ajuntament de Torre d’en Besora, en col·laboració amb dues pimes. Per a 2021, aquesta línia d’ajudes es quadruplicarà fins als dos milions d’euros.
Per part seua, Pont a Europa contribuirà en la difusió de la convocatòria entre els municipis valencians, així com en la conscienciació de les administracions locals respecte al seu paper fonamental en la revolució verda a través d’iniciatives com el desenvolupament de comunitats energètiques.
COMPARTIR