L’FVMP premia a Alcoi per la seva gestió de projectes europeus

El municipi va rebre el Premi FVMP al Bon Govern per la seua EDUSI

L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, recollint el Premi FVMP al Bon Govern

València, 28 de març de 2023La Federació Valenciana de Municipis i Províncies va celebrar el passat 7 de març la VI Edició dels Premis FVMP al Bon Govern, on un any més es van reconèixer les millors pràctiques municipals del territori. Entre elles, Alcoi va destacar en la categoria de ‘Gestió de Projectes Europeus’ per la seva Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), valorada en 20 milions d’euros.

En aquesta sisena edició dels Premis FVMP al Bon Govern, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés recollia el guardó en la categoria de ‘Gestió de Projectes Europeus’. Entre les candidatures, es trobaven també els municipis de Benaguasil, Bétera, Mislata i València, no obstant això, finalment va ser Alcoi el municipi reconegut per la seva Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI)- Alcoidemà. Un projecte de gairebé 6 anys la implantació dels quals suposa una inversió global de 20 milions d’euros, cofinançats al 50% amb fons europeus FEDER 2014-2020.

Sostenible, intel·ligent i acollidora

‘Alcoidemà’, així és com des del consistori han nomenat la seua EDUSI pel qual el municipi recollia el premi FVMP al Bon Govern. Una estratègia amb 12 línies d’actuació creada per a identificar els principals problemes i reptes que ha d’afrontar el municipi per a assegurar un desenvolupament sostenible a llarg termini.

Entre les accions que porten efectuant-se des de 2017, algunes d’elles ja completades, es destaquen les relacionades amb la mobilitat i la digitalització, com la posada en marxa de l’Administració Electrònica i complementar la seva estratègia Smart City; la reurbanització, millora de mobilitat i accessibilitat de diferents carrers i places del municipi, introduint arbrat i nou mobiliari urbà, així com l’adequació i millora de l’entorn de l’estació de RENFE o la rehabilitació dels ponts de Sant Jordi i Viaducte.

Actualment, també està en marxa la construcció d’una passarel·la per als vianants que connectarà el llit del riu Xúquer, completant una via verda natural de més de 5km. També destaquen la rehabilitació d’edificis públics en matèria d’eficiència energètica com el Centre Juvenil Cervantes i pròximament la Casa Consistorial.

Entre totes aquestes actuacions, el projecte estrella de ‘Alcoidemà’ és la recuperació del conjunt industrial de l’antiga fossa dels Germans Rodes, un edifici emblemàtic per als alcoians que es convertirà en un parc tecnològic-sociocultutal de més de 6.000 metres quadrats dedicat a la innovació i la dinamització econòmica amb àrees reservades per a l’ús ciutadà, la qual cosa suposarà una revitalització de la zona i els seus voltants. Només aquest projecte està valorat en més de 7 milions d’euros i està subvencionat al 50% per fons FEDER i per la Generalitat Valenciana.

El procés de la EDUSI ‘Alcoidemà’ actualment es troba amb el 90% d’actuacions admeses, el 52% d’operacions realitzades i està previst finalitzar la totalitat de les accions al desembre de 2023.

La innovació en el centre

La EDUSI-Alcoidemà és la llavor i la inspiració d’altres projectes que marquessin el futur i el full de ruta del municipi. Des de llavors, Alcoi treballa en la seva oficina de projectes europeus de manera transversal per a continuar complementant les seves estratègies DUSI i Smart City. Com a resultat aquestes sinergies, el municipi alcoià està rebent reconeixements per part d’iniciatives com l’Agenda Urbana Espanyola i ‘Digital Cities Challenge’.

En aquest sentit, el treball que s’està realitzant serveix per a situar a la ciutat en el centre de la innovació, implantant accions pioneres com el que serà el primer Sandbox de la Comunitat Valenciana, un espai urbà de prova i experimentació per a empreses. Amb això, l’alcalde Toni Francés, destaca “l’esforç i el treball per a aconseguir que Alcoi sigui una ciutat de referència que serveixi de model per a altres ciutats espanyoles i europees”.

Sobre la iniciativa dels Premis FVMP al Bon Govern, el Secretari General de la Federació, Vicent Gil, posa en valor que “reconèixer l’esforç que reuneixen els municipis valencians és necessari per a motivar-los a continuar treballant en la transformació de les ciutats, adaptant polítiques més sostenibles, digitals i inclusives que millorin la qualitat de vida dels veïns i veïnes”.

COMPARTIR
¿Comparteixes?
X