Els menjadors escolars valencians, compromesos amb l'alimentació saludable

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Universitat de València llancen una enquesta per a estudiar l’alimentació sostenible en els centres educatius de la Comunitat Valenciana.

València, 28 de juny de 2021 – La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Universitat de València, com a socis del projecte europeu Robust, han llançat una enquesta a 3115 centres educatius de la Comunitat Valenciana per a investigar la relació entre els sistemes alimentaris i la sostenibilitat. La primera lectura ofereix dades positives: un 78% dels centres enquestats afirmen que el projecte educatiu del seu menjador està vinculat a la nutrició i l’alimentació saludable, mentre que un 41% afirmen que realitzen activitats sobre sostenibilitat ambiental.

6 de cada 10 consideren que el seu menú és molt saludable

L’enquesta s’ha dirigit a centres d’educació infantil, primària, secundària, formació professional, educació especial i formació bàsica de persones adultes. Sis de cada deu enquestats consideren que el menú del seu menjador és molt saludable. La immensa majoria mostra gran disponibilitat a eliminar aliments ultraprocessats, però menys de la meitat dels enquestats consideren de gran importància augmentar el volum d’aliments ecològics. La reducció d’aliments carnis i de peix tampoc representa una prioritat alta per a la majoria de centres.

En relació a la proximitat dels aliments, el major interés està en aliments produïts en la Comunitat Valenciana i en la localitat o comarca. L’interés per aliments procedents d’horts escolars i aliments amb etiquetes de denominació/indicació geogràfica és relativament menor.

Durant les pròximes setmanes, l’equip d’investigació UDERVAL, amb la col·laboració de la FVMP i el Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS), realitzarà una anàlisi més detallada de les dades de l’enquesta amb la finalitat d’aprofundir en la perspectiva territorial dels resultats i en els escenaris derivats de les maneres de gestió del servei de menjador, la disponibilitat de cuina pròpia, el nivell d’ensenyaments o el règim de titularitat. Una segona etapa de la investigació identificarà casos d’estudi rellevants per a promoure les sinergies rural-urbanes, l’alimentació saludable i la sostenibilitat ambiental

ROBUST és un projecte del programa europeu Horizon 2020, on s’examinen sistemes, processos i pràctiques de governança en onze regions diferents, amb la finalitat de promoure noves relacions entre les zones urbanes i rurals i, en última instància, fomentar el desenvolupament intel·ligent i circular.

X