De ruta
Pròxima parada: Mancomunitat Cultural Marina Alta

Dia d’arribada: 13 d’octubre de 2020

I un projecte centrat en la pedra seca?

En la MACMA ens rep una gran comitiva. Ens reunim amb José Ramiro, president de la MACMA i alcalde d’Ondara, Josep Vicent Lozano, gerent de la MACMA, Núria Gómez, tècnica de la MACMA, Miguel Gomis, regidor de Participació Ciutadana, Pere Sastre, tècnic d’informàtica i Pedro Gil, tècnic, tots tres de l’Ajuntament d’Ondara.

La MACMA és una mancomunitat, amb una experiència de 22 anys, dedicada a l’àmbit cultural. Treballen en les àrees de Turisme, Educació, Esports, Joventut i Gestió de Residus, si bé estan en procés d’ampliar els serveis oferits amb nous àmbits d’actuació.

La MACMA no té experiència en matèria de projectes europeus. No obstant això, la seua manera transversal de treballar i la seua implicació en el compliment dels ODS en els seus projectes, la posicionen en línia amb la metodologia europea de treball.

En una primera fase, l’objectiu de la mancomunitat era la construcció d’una identitat col·lectiva, utilitzant la cultura com a element vertebrador de la comarca. Amb aquesta finalitat, han treballat en nombroses campanyes de teatre en valencià per a les escoles, de les quals han sorgit algunes empreses especialitzades. També van impulsar la creació de fires comercials anuals, que ja porten cinc edicions des del 2015, on els 33 municipis de la comarca han tractat temes com la gastronomia, el vi de la Marina, o el paisatge, entre altres.

Com a resultat de la Fira Comarcal dedicada al paisatge, va sorgir la creació d’un projecte per a recuperar els oficis tradicionals relacionats amb la tècnica constructiva de la pedra seca. Han dissenyat un curs de formació específic, on més del 50 % dels inscrits són joves menors de 30 anys. El seu objectiu és aconseguir una certificació professional i, en el futur, fins i tot desenvolupar un mòdul de Formació Professional sobre pedra seca.

En aquests moments es troben en una segona fase de desenvolupament. Ara el seu objectiu també és generar emprenedoria en diferents sectors per a promocionar l’economia de la regió.

Ajuntament d’Ondara

L’experiència en finançament europeu de l’Ajuntament d’Ondara procedeix dels fons indirectes, com els FEDER. Així mateix, també acaben de sol·licitar un agermanament amb un poble italià a través de l’instrument d’agermanament de la Comissió Europea. Han intentat accedir al programa Wifi4EU en diverses ocasions, però encara no han aconseguit la subvenció.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER

X