La Mancomunitat de la Ribera Alta edita una guia del departament de Digitalització de Patrimoni per a compartir-la amb entitats locals
Autor: Mancomunitat de la Ribera Alta
Maig 2021
La Mancomunitat de la Ribera Alta va posar en marxa en 2019 un nou servei per a digitalitzar el patrimoni cultural i natural de la comarca, gràcies a la seua participació al projecte europeu Interreg Europe CD-ETA. Després de la seua experiencia, ha editat una guia on es documenta tot el procés portat a terme per a crear i consolidar aquest departament.
Aquesta experiència pionera ha permés posar en marxa “RIBERANA”, un repositori digital des d’on es pot accedir a diversos elements digitals com museus virtuals, rutes naturals, elements arqueològics en 3D, patrimonio oral, vídeos 360,… El contingut en aquestos novedosos formats pot ser visitat en “RIBERANA.ES”.
La Mancomunitat ha editat la guia amb la voluntat de contribuir a que es replique el projecte i unes entitas, com mancomunitats o ajuntaments puguen posar en marxa també els seus propis departaments de Digitalització de Patrimoni. El president de la Mancomunitat, Txema Pelàez, destacava que “aquesta és una experiència pionera. En el seu moment no teníem molts exemples en els que recolzar-nos, i ara volem compartir el nostre recorregut per a que unes altres mancomunitats o ajuntaments puguen anar més ràpid del que anàrem nosaltres i que augmente el patrimoni digitalitzat a l’abast de la ciutadania”.
La Guia del Departament de Patrimoni descriu de manera documentada quins han estat els passos per a posar en marxa el servei, els recursos tècnics i humans necessaris, els criteris de prioritat establerts, la metodología seguida, el hardware i software adquirits o els protocols desenvolupats per a realizar les digitalitzacions. Entre els treballs del departament destaquen la digitalització de diversos museus, amb visites virtuals al Museu valència de la Festa, MUMA, museu Faller d’Alzira o Museu valencià de la Mel, rutes naturals (les Salines de Manuel, Murta d’Alzira, muntanyeta d’Alberic; un entorn virtual de les pintures rupestre trobades a Tous, models 3D de les Torres de la Ribera o el pont del Rei de Gavarda, l’Arxiu de la Paraula Viva amb entrevistes a persones de més de 80 anys per a fixar el patrimoni oral o l’edició multimèdia de diversos llibres sobre la comarca de la Ribera Alta.
La guia està disponible en castellà, valencià i anglés, en format físic i també a través de l’adreça https://riberana.es/val/guia-departamento-digitalizacion. És una iniciativa del propi departament de Digitalizació de la Mancomunitat de la Ribera Alta, arran dels canvis derivats de la crisi de la covid 19, i la seua traducció i impressió ha sigut possible gràcies al finançament del projecte Interreg Europe CD-Eta. La guia va estar presentada el passat 7 de maig, amb el suport del secretari autonòmic d’Innovació i Transformació Digital, Jordi Juan.
COMPARTIR