Els municipis d'interior reaccionen davant la bretxa digital

Els ajuntaments valencians d’interior demanen ajudes per a accedir a la banda ampla i al comerç electrònic, una major col·laboració publicoprivada i la promoció de plataformes col·laboratives.

València, 10 de febrer de 2021– 90 ajuntaments dels municipis d’interior de la Comunitat Valenciana han participat en un qüestionari amb la finalitat d’identificar les seues necessitats davant la deficient connexió a Internet en les zones rurals. L’estudi, elaborat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Universitat de València (UV), com a socis del projecte europeu ROBUST, aboca quatre línies d’acció proposades pels governs locals per a reduir la bretxa digital: més ajudes per a l’accés universal a la banda ampla, més facilitats per a desenvolupar el comerç electrònic, una major col·laboració publicoprivada i la promoció de plataformes col·laboratives.

El teletreball i el comerç electrònic, una oportunitat per a reactivar les zones rurals

Les restriccions de mobilitat davant l’actual pandèmia han fomentat el teletreball i el comerç electrònic, opcions que brinden una oportunitat per a atraure població als municipis xicotets i revitalitzar l’economia local en les àrees rurals. No obstant això, com conclou l’estudi, aquest reclam topa amb unes infraestructures d’Internet insuficients en aquests territoris, per dos motius principals: d’una banda, una deficient cobertura causada per la seua orografia, la llunyania als nuclis més poblats i el seu escàs nombre d’habitants; i per una altra, el desinterés de les teleoperadores a invertir en aquests pobles precisament per les citades condicions.

Davant aquesta situació, els governs municipals reclamen la col·laboració de les administracions superiors per a desenvolupar iniciatives i estratègies locals en pro de reduir la bretxa digital. En primer lloc, apunten la necessitat de promoure el desenvolupament de la col·laboració publicoprivada amb la finalitat d’afavorir la inversió de les empreses operadores en els territoris d’interior.

El 40% dels agents locals sol·liciten també ajudes per a millorar el servei universal d’accés a Internet de banda ampla via satèl·lit a la Comunitat Valenciana. En canvi, el 30% prioritza optar a ajudes que faciliten el comerç electrònic, ja que els nous hàbits de consum han afeblit el comerç local, que necessita reinventar-se i adquirir noves competències. Finalment, el 15% dels municipis coincideixen que és necessari estimular la iniciativa social, és a dir, la creació de plataformes col·laboratives.

La inclusió digital rural, objectiu d’interés públic

Les iniciatives del Consell per a revertir aquestes tendències passen per generar espais atractius en el món rural valencià, sobretot sota la conjuntura de la pandèmia de la COVID, que ha posat el focus sobre les àrees d’interior com a ecosistemes de resiliència. Un dels instruments de la Generalitat Valenciana per a lluitar contra la despoblació és AVANT, l’Agenda Antidespoblació que aporta un fons de cooperació municipal als 174 municipis valencians catalogats com a en risc de despoblació. Per part seua, l’FVMP, a través de la seua Oficina Antidespoblació i Pont a Europa, servei d’orientació en projectes europeus, atén les necessitats d’aquests municipis. Des de Pont a Europa, en consorci amb onze països europeus, es desenvolupa el projecte ROBUST, sota el marc HORIZON 2020, el major programa d’investigació en innovació de la Unió Europea fins hui. L’objectiu de ROBUST és identificar i promoure polítiques i models de governança mútuament beneficiosos entre els àmbits rurals i urbans, així com la seua interacció.

X