Estratègia de Desenrotllament Integrat Local – EDIL
La continuació de les EDUSI oferix noves oportunitats de finançament per a municipis de tota mena
El passat 7 d’octubre de 2024, el Ministeri d’Hisenda va publicar les bases reguladores per a l’assignació de senda financera FEDER a Plans d’actuació integrats d’entitats locals, en el marc del Desenrotllament Urbà Sostenible, amb càrrec al Fons Europeu de Desenrotllament Regional en el període de programació 2021-2027.
En ser un tema tant d’actualitat com de gran interés per als municipis, des de Pont a Europa realitzem una breu presentació-resum per a la jornada desenrotllada eixe mateix mes a Elx, que a continuació transcrivim per a ajudar a entendre millor les particularitats de la convocatòria que està pendent de publicar-se.
1.Criteris d’Elegibilitat
Conforme a l’article 10 de l’Orde de Bases anterior, per a poder participar en la futura convocatòria de les EDIL és condició necessària complir un dels dos criteris següents:
- Disposar d’una Agenda Urbana o Pla d’Acció Local aprovats seguint la metodologia de l’Agenda Urbana Espanyola (https://www.aue.gob.es/que-es-la-aue#inici).
- Disposar d’un document de Planificació Estratègica Territorial i/o urbana que done Cobertura Geogràfica als PAIs que es presenten, conforme a l’Article 29 del Reglament (UE)2021/1060, arreplegat de forma resumida en l’Annex II de l’Orde.
2. Què és un PAI?
Si disposar d’una EDIL és el requisit imprescindible per a participar en estes convocatòries d’atractiu finançament, realment el que es presenta i valora en cada proposta són els PAIs, acrònim que significa Pla d’Actuació Integrada, conforme a l’article 11 de l’Orde de bases. Per tant, les EDIL proporcionen el Marc, i els PAIs definixen les actuacions a subvencionar (àrees d’actuació).
Un PAI és un document que arreplega els projectes integrals que volem que siguen finançats i ha de complir amb el següent:
– Ser coherent amb l’EDIL.
– Eixos projectes han de tindre impacte local i ser transversals.
– L’ajuda no és fixa, està condicionada als ritmes d’execució.
– Pot estar compost per diversos projectes.
– Ha d’arreplegar els tipus d’acció, subtipus d’acció i àmbits d’intervenció per a cada projecte. Es podrà seleccionar un o més tipus d’acció.
Es consideren 4 tipus d’actuació per a incloure en eixos PAIs:
- Digital i promoció econòmica.
- Energia i Medi Ambient.
- Inclusió Social.
- Patrimoni, turisme i cultura.
3. Qui són els possibles beneficiaris?
L’Orde de bases, en el seu article 5, distingix 3 possibles categories de beneficiaris:
- Gran ciutat, és a dir, aquells municipis de més de 75.000 habitants. Poden presentar-se de manera individual o bé com a part del que es denomina Àrea Urbana Supramunicipal (AUS) que comprén o pot comprendre altres municipis o part dels mateixos amb els quals existisca algun tipus de vinculació justificat en l’Estratègia (EDIL).
- Ciutat intermèdia, és a dir, aquells municipis la població dels quals oscil·le entre 20.000 i 75.000 habitants. Igual que en el cas anterior, poden presentar-se a títol individual o bé com a part d’una AUS, sempre que es justifique la vinculació en l’EDIL.
- Àrees Urbanes Funcionals, AUF. Són territoris que engloben almenys 20.000 habitants i que inclouen, almenys, un municipi amb 10.000 habitants. Igual que en els casos precedents, la vinculació entre les diferents poblacions incloses en l’AUF ha d’estar arreplegada en una EDIL.
4. La Senda Financera o quants diners hi ha damunt la taula
Els articles 3, 6 i 7 de l’Orde de bases establixen que a les entitats beneficiàries se’ls assignarà una senda financera entesa com una dotació financera provisional anualitzada d’ajuda FEDER amb càrrec a les previsions de finançament de la prioritat 2C i de l’OE 5.1 del Programa pluriregional d’Espanya 2021-2027, que serà consolidable a mesura que les operacions incloses en els Plans d’Actuació Integrats són executades.
En el cas de la Comunitat Valenciana, la quantitat assignada és de 139 milions, 169 mil i 91 euros (€). A més, en ser una regió compresa entre les més i les menys desenrotllades, es fixa un cofinançament per part dels fons FEDER del 60%.
Igualment es fixen uns límits superior i inferior en relació amb els pressupostos de les propostes, sent el mínim de 5 milions d’euros i el màxim, variable, en funció de la tipologia de beneficiaris:
- 20 milions d’euros, en el cas de les grans ciutats.
- 15 milions d’euros, per a les ciutats intermèdies.
- 10 milions d’euros, per a les àrees urbanes funcionals.
COMPARTIR