26.04.2022
El municipalisme valencià posa en valor el desenvolupament sostenible i la joventut a través de projectes europeus en els Premis FVMP al Bon Govern.
Els municipis van presentar les seues millors pràctiques en matèria de fons europeus.
València, 26 d’abril de 2022 –
En la passada Edició dels Premis impulsats per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies al Bon Govern, es van reconéixer les millors pràctiques municipals del territori en distintes àrees. Entre elles, es destaca la categoria de “Gestió de Projectes Europeus”, en la qual el municipi de Silla, entre altres candidatures ben valorades, va ser doblement premiat pel seu projecte “Hug to Employment”
La Comunitat Valenciana és la tercera comunitat amb major volum de projectes europeus, per darrere d’Andalusia i Galícia, executant actualment la xifra de 9.628 projectes. Silla, Alcoi, Almassora, Alzira, Mislata i la Mancomunitat de la Ribera Baixa són alguns dels noms que destaquen en les candidatures d’enguany a la Gestió en Projectes Europeus i que demostren el nivell dels municipis valencians al portar avant accions sostenibles i internacionals.
Transversalitat i desenvolupament sostenible
El desenrotllament sostenible és la base dels fons per a aconseguir una Europa més verd, digital i inclusiva. Els fons FEDER constituïxen un finançament important per als municipis valencians, per això, van destacar les candidatures EDUSI (Estratègia de Desenrotllament Urbà Sostenible) d’Alcoi i Almassora. D’una banda, Alcoi va presentar el seu projecte EDUSI més transversal, amb accions per a convertir-se en una Smart City a través de l’ús de noves tecnologies per a tràmits municipals i les seues actuacions a nivell urbà per a renovar el casc històric i reduir les emissions de carboni. Per la seua banda, Almassora, va voler remarcar l’important treball de comunicació i difusió que hi ha darrere de la seua estratègia en la Casa de la Cultura per a la cooperació europea.
La figura clau dels joves
Els municipis valencians en les seues candidatures van coincidir en la posada en valor de la joventut local i a aportar ferramentes per al seu desenrotllament a través de programes europeus com Erasmus +, entre altres. És el cas del projecte guanyador dels Premis FVMP al Bon Govern, el projecte “Hug to Employment”, un Erasmus + desenvolupament per Silla per a millorar la inserció laboral dels jóvens i evitar l’abandonament escolar a través d’accions de coaching. També van destacar altres projectes en este àmbit, com el dut a terme per la Mancomunitat de la Ribera Baixa. El projecte ‘AGRI4YOUTH’ mescla joventut i agricultura per a promoure el desenrotllament en les zones rurals i la inclusió social dels més jóvens en estes àrees. O com Alzira, que a través del projecte ‘FREE YOU’ van sensibilitzar la població més jove sobre la importància de la veracitat en la informació i els riscos de manipulació en les xarxes socials.
En el cas de Mislata, van empoderar a la joventut del municipi amb el seu projecte ‘Time4EU’ del programa ‘EUROPE FOR CITIZENS’, amb l’objectiu d’involucrar als joves en les oportunitats europees a través de drets, formació, innovació, inclusió, digitalització etc
En la direcció correcta cap a la transició verda, digital i inclusiva
Des de Pont a Europa, el servei d’orientació de projectes europeus de la FVMP, valoren que els municipis continuen apostant per la participació en projectes europeus, ja que són una ferramenta amb capacitat transformadora per a millorar els municipis i la vida dels seus ciutadans. Els fons europeus continuaran sent una important font de finançament per a les administracions els pròxims anys. De manera que faciliten l’avanç, l’actualització i la cooperació internacional.