De ruta

Pròxima parada: Mancomunitat de la Ribera Alta

Día d’arribada: : 21 de juliol de 2020

20 anys d’experiència en projectes europeus

La nostra destinació hui és la Mancomunitat de la Ribera Alta, una entitat comarcal amb una dilatada experiència en matèria de gestió de fons europeus. En les últimes dues dècades, la mancomunitat ja ha treballat en més de 50 projectes, tant de finançament directe com indirecta. Aquesta nodrida trajectòria la converteix en un perfil molt atractiu, motiu pel qual rep nombroses propostes per a participar com a socis en diferents projectes europeus.

 

Ens reben Txema Peláez i Sergi, Machi, president i gerent de la Mancomunitat de la Ribera Alta, respectivament. Tots dos defensen una idea: la mancomunitat és la institució més apropiada per a gestionar projectes europeus, especialment dins dels territoris amb pobles xicotets. Això sí, la seua principal reivindicació és la reestructuració de les mancomunitats i la posada en valor de la figura del gerent. També apunten la necessitat d’establir acords amb entitats universitàries. En aquesta direcció, la Mancomunitat de la Ribera Alta està impulsant un Diploma d’Especialització en Direcció de Mancomunitats amb la Universitat de València.

Ribera Alta - Algemesí

FOTOS DE SARA PORTELA Y RAFA ESTEVE

Un fructífer departament de relacions internacionals

La Mancomunitat de la Ribera Alta s’obri al món, es llança amb valentia a la via europea i fa visible des del seu web l’activitat del seu departament de relacions internacionals. Un espai des d’on dissenyen i executen projectes europeus, assessoren altres departaments en les diferents fases de la gestió d’aquests, proporcionen formació i organitzen trobades i visites d’estudi, entre altres accions.

 

L’organització comarcal ha treballat i treballa en diversos projectes europeus relacionats amb la sostenibilitat i la transició energètica, la digitalització, el foment de l’autoocupació i l’esperit emprenedor entre els joves, la creació d’ocupació per a dones, l’educació inclusiva, la participació ciutadana en el debat i les polítiques europees, el patrimoni cultural, les addiccions en línia dels joves o l’emprenedoria agrícola i social.

Resultats que es veuen

En moltes ocasions, el problema dels projectes europeus és que els seus resultats no es «veuen» i la ciutadania desconeix el seu impacte social. La difusió eficaç d’aquests és una de les assignatures pendents, a pesar de ser un requeriment de la Unió Europea.

 

Però la Mancomunitat de la Ribera Alta també treballa per a fer-los visibles. Un exemple: RIBERANA, un catàleg digital del patrimoni natural i cultural de la comarca, que sorgeix d’un projecte europeu. Ací us deixem amb el seu web, des d’on podreu conéixer la riquesa del patrimoni natural, arqueològic, museístic, bibliogràfic i immaterial dels municipis de la Ribera, a través de visites virtuals, vídeos 360 o fotografies 3D.

.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER