De ruta

PRÒXIMA PARADA: Santa Pola

DIA D’ARRIBADA: 9 de juliol de 2020

La implicació ciutadana, clau de l’èxit

Santa Pola porta també les ulleres d’Europa. Des de 2017, l’ajuntament desenvolupa un Pla Estratègic de Ciutat d’acord amb l’Estratègia Europea 2020 i els objectius de desenvolupament sostenible. El repte és convertir-se en un municipi capdavanter al servei de les persones i garantir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

Així ens ho han explicat Ana Mª Blasco, regidora de l’Agència de Desenvolupament Local i de l’Oficina Tècnica de Projectes Europeus i MªCarmen González, AEDL en Fons Europeus, les qui ens han rebut a l’ajuntament.

Fotografies de les webs municipals de Santa Pola.

Santapolavant

“Sanatapolavant” és el nom d’aquest pla estratègic de ciutat 2017-2022. Un full de ruta per a gestionar el canvi de model de Santa Pola, on els projectes europeus tenen una importància fonamental. L’Agència de Desenvolupament Local de Santa Pola desenvolupa un servei destinat a “crear noves oportunitats de desenvolupament urbà, augment de l’ocupabilitat i la formació, millora de les perspectives professionals i de les competències en llengua estrangera, innovació i internacionalització de les empreses, i tot això a través de la preparació de convocatòries per a poder optar a finançament i projectes competitius relacionats amb els fons de la Unió Europea.” Així ho expliquen en l’espai “Europa” de la seua pàgina web, on difonen també els projectes europeus en els quals participa el consistori. Són els següents: 

Projectes en execució:

Health&GreenSpace (Salut&EspaiVerd). Al costat d’altres 8 ciutats europees, Santa Pola participa en aquest projecte centrat en els beneficis dels espais verds urbans sobre la salut física i mental dels ciutadans, i el seu impacte en la millora de la salut social, la qualitat de l’aire i la reducció de l’estrés per calor a les ciutats. El projecte pertany al Programa URBACT, que finança el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

URBACT III_ActiveNGOs. Aquest projecte és un intercanvi de bones pràctiques amb les ciutats de RigaSiracusa sobre una matèria: la col·laboració entre l’administració local i organitzacions sense ànim de lucre amb la finalitat de desenvolupar projectes d’interés per a la ciutadania.

URBAN GreenUP. Santa Pola forma part de la Xarxa de Ciutats del projecte europeu URBAN GreenUP del programa Horitzó 2020. L’objectiu és pal·liar els efectes del canvi climàtic, millorar la qualitat de l’aire i la gestió eficient de l’aigua, a través de l’aplicació de solucions innovadores basades en la natura ja testades en ciutats de la xarxa. Alguns exemples: corredors verds per a bicicletes i vianants, parcs on realitzar activitats d’agricultura urbana, ús de sòls intel·ligents i filtres verds o la implementació de sistemes de drenatge sostenibles.

Projectes executats:

SOLIDA: Network of municipalities for promotion of immigrants democratic participation, un projecte inserit en el programa Europa amb els Ciutadans. El seu objectiu és crear xarxes de ciutats a través de 8 intercanvis temàtics que abordaran vies per a fomentar una major inclusió i participació de les comunitats d’immigrants en la vida de les ciutats.

Mobilitat, voluntariat i ocupació juvenil

A més dels projectes citats, en el seu espai de projectes europeus, Santa Pola dedica una secció especial a la gent jove. Amb el fi de fomentar l’ocupació, la mobilitat, el voluntariat i la formació de les persones joves, l’ajuntament participa en dos programes:

Erasmus + , el programa de la UE per a per a donar suport a l’educació, la formació, la joventut i l’esport a Europa
Eurodysea, un programa d’intercanvi de l’Assemblea de les Regions d’Europa (ARE) que ofereix pràctiques professionals remunerades a l’estranger, als joves.

Implicació, participació i coordinació

Santa Pola brinda la seua experiència al servei de Pont a Europa, perquè altres municipis de la Comunitat Valenciana i de característiques similars s’animen a iniciar la seua transformació a través dels projectes de la UE. I també ens apunten alguns dels ingredients claus per a l’èxit en aquesta mena d’iniciatives:

– La implicació de la ciutadania en les propostes.

– La coordinació entre els diferents departaments de l’ajuntament.

– La col·laboració público-privada.

Gràcies, Santa Pola.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER

X