De ruta
Pròxima parada: Pego
Dia d’arribada: 22 de juliol de 2020
Més pedagogia i noves metodologies de treball
Arribem a Pego. Al seu ajuntament ens rep una important comitiva formada pel seu alcalde, Enrique Moll, i els regidors Ricardo Sendra i Laura Castellà. Una representació institucional que ja denota l’interés directe del municipi pels fons de finançament de la UE.
Des de Pego ens conten que, actualment, el consistori té sis projectes europeus sol·licitats. Un d’ells, la mar de curiós:
Es tracta d’una proposta que passa, entre altres accions, per recuperar espècies com el bisó europeu o el cavall salvatge, animals que van habitar aquest territori fa milers d’anys. Quant als aspectes generals aquest projecte, en què participen huit municipis, impulsa un nou model econòmic que conjumina la gestió i recuperació d’espais naturals de gran valor ecològic, com la marjal, amb el teletreball, la tecnologia i la societat de la informació. Com expliquen en aquesta notícia, un model que pretén «transformar l’Espanya buida d’alt valor natural en un Yellowstone que aculla un Silicon Valley». Amb això, s’aconsegueix atraure a la població i gent que treballarà de manera telemàtica.
Per a desenvolupar projectes europeus, l’Ajuntament de Pego treballa amb un Institut de Desenvolupament Local, CREAMA, a través del qual fan tasques en comú amb altres municipis de la regió. En aquesta línia, reivindiquen la necessitat de crear consorcis mancomunats i aposten per l’FVMP com a entitat capaç de funcionar com un engranatge del territori, i així obtindre un diagnòstic de la situació i establir xarxes de contacte territorial i a Brussel·les.
FOTOS DE JOAN BANJO
Quins problemes detecten?
Com ve repetint-se en totes les nostres entrevistes, un dels principals problemes que aprecien des de Pego és la falta de personal capacitat per a desenvolupar aquest tipus de projectes, tant per les metodologies de treball transversals, com per la barrera que suposa l’idioma. Per a això, demanden formació específica per a tècnics i funcionaris, així com la creació de fòrums de treball.
I una proposta: més pedagogia i més treball en xarxa
De Pego ens portem també un interessant manifest: la necessitat de fer més pedagogia sobre projectes europeus perquè els polítics, interventores i funcionaris comprenguen el seu enorme potencial i aposten per aquestes iniciatives. Així mateix, reclamen la necessitat d’un canvi en les metodologies de treball del funcionariat, molt diferents actualment a la cultura de treball en xarxa que exigeix Europa.
COMPARTIR
PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER