De ruta

Pròxima parada: Altea

Día d’arribada: 22 de juliol de 2020

Altea, un exemple d’euromunicipalisme

D’Altea a Brussel·les hi ha només un pas. Elles (perquè essencialment són dones) ho tenen molt clar: els projectes europeus són l’oportunitat per a convertir Altea en un entorn urbà innovador que fomente el talent, les oportunitats i la qualitat de vida de les persones. L’objectiu del govern d’Altea és impulsar aqueix model de ciutat a través de la cooperació i l’intercanvi d’experiències amb altres ciutats europees, consolidar la metodologia de treball de les institucions de la UE i aconseguir el màxim finançament per a continuar activant el progrés econòmic i social del municipi.

Ens referim a M. Antonia Laviós, regidora de Projectes Europeus i Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Altea i Paloma Verdú, responsable tècnica de l’Oficina de Projectes Europeus els pilars fonamentals hui de l’euromunicipalisme al poble alacantí. Amb elles, i amb l’exregidor Pere Lloret, l’equip de Pont a Europa hem mantingut una primera sessió de treball.

FOTOS DE TURISME COMUNITAT VALENCIANA

Euroaltea, una fructífera oficina de projectes europeus

En 2017, l’Ajuntament d’Altea va obrir la seua pròpia Oficina de Projectes Europeus (OPE). Euroaltea és un espai des d’on prestar orientació en la captació de finançament europeu a la resta d’àrees municipals, empreses alteanes, joves i ciutadania en general, amb la finalitat d’estimular la seua participació en projectes europeus. Des de llavors, l’OPE ha impulsat nombroses propostes i s’ha convertit en un dels referents de la Comunitat Valenciana en la matèria.

Des de 2019 Altea comença a recollir els resultats del seu ingent treball en la gestió de projectes europeus, que ja tenen impacte en el dia a dia del poble i han generat interés entre la ciutadania. Tant és així que ara planegen impartir una sèrie de cursos per a acostar els fons europeus al comerç local, en resposta a les demandes del sector.

Candidata al Premi de Ciutats Actives en el Comerç Just i Ètic

En aquest context, l’Ajuntament d’Altea va decidir presentar-se als Premis sobre Ciutats en el Comerç Just i Ètic, organitzat per la Comissió Europea. Uns guardons l’objectiu dels quals és impulsar a les ciutats europees que fomenten i consciencien sobre el consum, producció i comerç sostenible.

Yourope o com combatre les fake news

Com a mostra de la gran heterogeneïtat dels projectes europeus, cal citar un altre en el qual Altea es troba també immers: es diuYourope. Durante any i mig ,

l’ajuntament alteà ha liderat aquest projecte que aborda el problema de l’euroescepticisme i cerca trobar solucions conjuntes a les fake news. Una iniciativa en la qual han participat també altres set ciutats europees i que ha involucrat especialment a la joventut.

Primer municipi que se suma a l’Aliança de Cohesió de la UE

El mes d’agost passat, Altea va ser també en primer municipi de la Comunitat Valenciana en adherir-se a l’Aliança de Cohesió de la Unió Europe.

Un pacte que reuneix a més de 12.000 signants, incloent tant a administracions públiques, com a ONG, universitats i organitzacions culturals. Aquesta aliança suposa el suport a la política de cohesió de la UE, pilar bàsic per a un desenvolupament igualitari i just de tots els seus països membres.

Què proposa Altea?

Des d’Atea, apunten la necessitat de formar equips consolidats per a treballar en projectes europeus, ja que es tracta d’un treball de llarg recorregut que requereix de molta formació i temps per a obtindre resultats. Per això, se sumen també a altres demandes que ens han traslladat altres municipis: la creació d’un fòrum de treball amb altres tècnics i càrrecs electes, i la necessitat de més pedagogia sobre fons europeus perquè hi haja una major aposta política per la via d’Europa.

 

Per part seua, Altea es mostra disposada a prestar la seua experiència al servei d’altres municipis de la Comunitat Valenciana que se sumen al repte europeu.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER

X