Castelló avança en la transformació del seu model urbà gràcies a Europa

La ciutat activa en dos anys la meitat dels dotze projectes innovadors d’impacte social i ambiental inclosos en l’estratègia EDUSI cofinançada per l’Ajuntament i els fons FEDER

Castelló. Agost 2020

Els avanços es mesuren en fets. Hui és possible transitar pel renovat Camí la Plana de Castelló i els seus quasi 4 quilòmetres de corredor verd per a ciclistes i vianants de forma 100% segura. També mantindre una reunió de treball a l’aire lliure o gaudir d’una vesprada en família en el nou i innovador parc de la Panderola del Grau, el districte marítim de la capital de la Plana.

Són dos dels últims exemples dels fruits palpables ja d’una aventura que va començar fa un poc més de 24 mesos, quan Castelló va rebre la major injecció de fons europeus de la seua història: 20,2 milions d’euros adjudicats per a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat EDUSI-Transforma Castelló, cofinançada per l’Ajuntament i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).


Castelló, ciutat mediterrània de 170.000 habitants, ha materialitzat les sis primeres de les 12 operacions que perfilen la seua particular fulla de ruta per a revolucionar el seu concepte urbà i transitar cap a un model innovador que blinda la sostenibilitat i la inclusió social. En dos anys, i amb 2022 com a data per a arribar a la meta, la ciutat gaudeix ja de 17 plataformes d’autobús més segures i accessibles; de 5 nous quilòmetres de carril bici i d’un nou enllaç sobre el riu Sec, el denominat Pont Europa, per a unir el Raval Universitari i l’avinguda l’Alcora. També suma una flota municipal de vehicles de baixes emissions, o els acabats d’estrenar Camí La Plana i el parc de la Panderola del Grau. La resta d’actuacions, com el futur Centre d’Envelliment Actiu i Saludable, comencen també a estar més prop de ser una realitat.

EDUSI s’ha convertit en una oportunitat per a mostrar en fets la senda de transformació en la qual avança ferma la ciutat gràcies a aquesta simbiosi amb Europa. “Hem establit una relació d’aprenentatge mutu, una cooperació que no sols està donant resultats sinó que es revela més necessària que mai”, indica l’alcaldessa, Amparo Marco.

Amb aquest avanç en la gestió i desenvolupament d’operacions amb cofinançament europeu, Castelló ha aconseguit amb escreix la segona fita FEDER del Ministeri d’Hisenda, que fixa que el 30% del pressupost EDUSI havia d’estar executat a data 31 de desembre de 2019. Se situa a més entre les ciutats espanyoles amb millor gestió de fons europeus. Amparo Marco, ha recordat que la mitjana estatal d’execució d’operacions se situa en el 8%, mentre Castelló supera en un 400% aquesta dada.

L’Ajuntament de Castelló ha sigut guardonat a més amb el Premi a la Millor Gestió de Projectes i Fons Europeus de la Comunitat Valenciana en la III edició dels Premis de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) al Bon Govern 2019. Un reconeixement que ha tingut molt en compte la singularitat de l’EDUSI i el seu procés de desenvolupament i implementació. Des de la vigència en el temps que plantegen les operacions cofinançades, al procés participatiu i la implicació veïnal que ha guiat tot el seu disseny, en el qual ha estat molt present -i de manera transversal- la perspectiva de gènere.

Així, dos anys després d’activar la maquinària inversora amb la mirada posada a Europa, Castelló dibuixa la seua nova fisonomia. Una transformació transversal per a millorar la qualitat de vida de veïns i veïnes i reforçar el perfil confortable i acollidor de la ciutat. L’horitzó cap a eixe model urbà innovador, inclusiu, intel·ligent i sostenible és cada vegada més pròxim. Dotze operacions estan fent-ho possible.

Pont Europa sobre el riu Sec
Amb 41,5 metres de longitud, el nou pont sobre el riu Sec salva la barrera urbanística que existia en la zona oest de Castelló, facilitant la connexió entre els barris Crèmor i Raval Universitari.
Pressupost: 1.433.709 euros.
Estat: executat i operatiu des de maig de 2019.

5 nous quilòmetres de carril bici
Desplegats sobre la Ciutat del Transport, l’avinguda Casalduch i Gran Via, tenen un impacte ambiental (es preveu una reducció de 151,44 tones equivalents de CO₂ en 2023) i social: actuen com a element vertebrador i integrador de les zones perifèriques.
Pressupost: 813.742,14 euros
Estat: Executats. En funcionament des de l’últim trimestre de 2018.

Nuevo rtamo de carril bici en Casalduch

17 plataformes de bus més segures i accessibles
Instal·lació de plataformes de PVC versàtils i adaptables en 17 parades de bus, que amplien l’espai d’espera per a les persones usuàries d’autobusos, garanteixen l’accessibilitat i seguretat, i milloren la funcionalitat de la maniobra de recollida de passatgers en impedir que les parades puguen ser ocupades per altres vehicles.
Pressupost: 212.000 euros.
Estat: executades.

Projecte integrat d’eficiència energètica municipal
Inclou la renovació de la flota municipal per vehicles elèctrics de baixes emissions; punts de recàrrega per a aquests; i la millora de l’enllumenat públic urbà i de l’eficiència energètica d’edificis municipals.
Pressupost: 2.496.000 euros
Estat: flota municipal executada i renovació de l’enllumenat públic adjudicada

Recuperació i posada en valor del Camí La Plana
Nou corredor verd per a Castelló mitjançant l’adequació d’una via verda per a vianants i ciclistes de 3,8 quilòmetres amb bancs i arbratge i la millora de l’accés al trànsit rodat. També es millora el paviment, amb asfalt fonoabsorbent, i es dota de nou mobiliari urbà i il·luminació a tot el recorregut.
Pressupost: 4.504.000 euros
Estat: executat. Operatiu des de desembre de 2019.

App d’estacionament reservat
Intervindre sobre 800 places d’estacionament reservat a Castelló implantant sensors per a millorar la supervisió d’aquelles places lliures i impedir l’estacionament irregular.
Pressupost: 243.793,7 euros.
Estat: adjudicat.

La Panderola: un parc renovat per al Grau

Transformació del parc públic de la Panderola del Grau en un espai d’interacció entre persones i activitats a l’aire lliure de caràcter innovador. 11.300 metres quadrats per a practicar esport, treballar en l’àrea de coworking o gaudir de l’oci en família.
Pressupost: 1.476.240 euros.
Estat: executat. Operatiu des de febrer de 2020.

Parque de La Panderola en el Grau de Catelló

Centre d’envelliment actiu i saludable
Rehabilitació integral de l’actual Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura per a incrementar les seues possibilitats d’ús convertint-la en un centre de referència en la promoció de l’envelliment actiu i saludable.
Pressupost: 4.560.000 euros.
Estat: aprovat l’expedient de contractació.

Ampliació de la xarxa ciclista urbana
Construcció de dos nous trams de carril bici al carrer Músic Pascual Asensio i la seua connexió amb Casalduch i un altre en l’avinguda Castell Vell de la capital de la Plana.
Pressupost: 1.000.000 euros
Estat: recent aprovació.

‘App’ per a agilitar els serveis de seguretat i emergències
Plataforma informàtica integral multiagencia per a millorar la resposta entre els serveis de seguretat i emergències.
Pressupost: 700.000 euros.
Estat: en tramitació.

Nou portal ciutadà
Portal web per a la ciutadania que utilitze les noves tècniques de disseny i gestió per a controlar d’una forma senzilla els continguts i la imatge de l’Ajuntament en internet.
Pressupost: 200.000 euros.
Estat: en tramitació.

Esperes de bus en temps real
Panells d’informació dinàmica en parades de la xarxa local de transport públic.
Pressupost: 495.000 euros.
Estat: en tramitació.

COMPARTIR

¿Compartixes?

X