Concurs Young European #HeritageMakers – Joves Artífexs del Patrimoni Europeu

La finalitat és donar veu als xiquets i als adolescents, convidant-los a desenrotllar una mirada pròpia sobre el seu patrimoni i compartir-la amb la resta del món.

El Consell d’Europa i la Comissió Europea, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) convoquen el Concurs Young European #HeritageMakers – Jóvenes Artífices del Patrimonio Europeo.

La finalitat d’esta activitat és donar veu als xiquets i als adolescents, convidant-los a desenrotllar una mirada pròpia sobre el seu patrimoni (cultural o natural) i a compartir-la amb la resta del món. Es valora la seua capacitat per a explorar el seu entorn, detectar aspectes interessants sobre la seua cultura i expressar les seues pròpies opinions.

Tots els projectes tindran visibilitat i reconeixement a nivell europeu. Els millors, a més, seran exposats a Estrasburg i els seus artífexs rebran diferents premis com diplomes acreditatius, múltiples regals i, fins i tot, un viatge a esta ciutat, on podran conéixer les institucions europees i divertir-se amb els guanyadors d’altres països.

Es tracta, en definitiva, d’una oportunitat per a reforçar l’educació patrimonial, les competències lingüístiques en anglés i la creativitat dels estudiants. Al mateix temps, es fomenta la dimensió europea i el compromís cap a la cultura local i es dona visibilitat a la institució que mentora el projecte.

Tota la informació relativa a l’edició 2024 està disponible en la pàgina web i en la web europea.

Principals claus de la convocatòria:

  • La finalitat d’esta activitat és promoure l’interés de les noves generacions cap al seu patrimoni local, donant-los l’oportunitat de comprometre’s d’una manera activa i creativa en la seua gestió i posada en valor. Se’ls anima a explorar-lo i a desenrotllar la seua pròpia interpretació, que podran relatar a través d’un vídeo (màxim 5 minuts) o d’altres mitjans visuals (fotografies, imatges, dibuixos) que hauran de presentar-se juntament amb un text escrit (màxim 800 paraules).
  • Les inscripcions estaran obertes a dos categories, segons l’edat dels participants: la primera acull els xiquets nascuts entre 2013 i 2018 (6-11 anys) i la segona els joves nascuts entre 2007 i 2013 (11-17 anys).
  • Este concurs vol fomentar l’aspecte comunitari, creant llaços entre xiquets i joves que tinguen interés en el seu patrimoni. Per això, es fomenta la participació en grup. No hi ha restriccions de participants per als grups conformats per xiquets de 6 a 11 anys. Però sí per a la categoria d’11 a 17, on els grups han de tindre de 2 a 5 participants.
  • Els grups estaran dirigits per un mentor (que pot ser qualsevol professional que treballe amb xiquets: professors, bibliotecaris, personal de museus…).
  • De l’1 de setembre de 2024 al 31 de desembre de 2024 estarà obert el termini per a inscriure els projectes en la pàgina web oficial de les JEP.
  • En esta edició, els premis previstos són els següents:
    • Visibilitat europea de tots els projectes
    • Premis nacionals. La coordinació nacional seleccionarà els cinc millors projectes en cada una de les categories. Els seus artífexs rebran un diploma acreditatiu i regals especials.
    • Premis europeus. . El millor projecte en cada una de les categories s’elevarà a Europa, que seleccionarà els guanyadors finals. Els guanyadors de la categoria d’11 a 17 anys seran convidats a un viatge on coneixeran les institucions europees i podran entaular amistat amb joves premiats d’altres països.

Se pueden consultar los proyectos galardonados en España a nivel nacional y europeo, en ediciones anteriores, y a su eco en prensa.

COMPARTIR

¿Compartixes?

X