2 tipus de gestió
La Comissió Europea executa el seu pressupost de dues maneres:
Per a contestar a aquesta pregunta, hem d’avaluar diferents variables:
Depenent de les respostes, triarem una modalitat o una altra de gestió.
Gestió directa
Aquesta via obri una finestra a la innovació i a una nova cultura del treball.
L’assignació de capital de finançament està gestionada directament per les institucions europees, des de Brussel·les.
Què exigeix optar per la gestió directa?
· El nostre projecte haurà d’afegir valor europeu. Ha de ser innovador i suposar una solució replicable en altres territoris.
· Transnacionalitat. Haurem de crear un consorci de, almenys, tres socis comunitaris.
· No ha d’existir finalitat lucrativa dels socis.
· Principi de cofinançament entre la Comissió Europea i els socis.
· Presentació de projectes oberta a multitud d’agents.
· És una forma d’accés a la innovació i a la transferència de coneixement.
· Implica una nova manera de treballar, amb la ment oberta a tot allò que puga sumar idees, solucions i esforços.
· És molt atractiva, perquè el finançament pot aconseguir entre el 70% i el 100% dels costos del projecte, sense interessos.
· Permet compartir esforços amb altres ajuntaments, amb el teixit associatiu i empresarial de l’entorn i amb altres ens regionals com a universitats i centres tecnològics.
· Atés que l’abast del finançament és tan alt, hi ha més competència entre els projectes que per la via de gestió indirecta.
· El sistema de convocatòries és més complex que a través de la gestió indirecta. Cada programa té el seu full web i els seus procediments.
· La llengua vehicular és l’anglés. En moltes administracions locals, l’idioma és una barrera.
· Molts ajuntaments i mancomunitats manquen de personal especialitzat en la complexa tramitació d’aquesta mena de projectes.
Existeixen dos tipus de recursos financers: subvencions i contractes.
Les convocatòries de tots els programes de gestió directa es poden consultar açí, en el Portal de finançament i licitacions de la UE.VEURE WEB
Gestió compartida
Quasi el 80% del finançament europeu es desenvolupa a través d’aquesta modalitat, on la gestió recau en les administracions estatals i autonòmiques. És la més habitual perquè és la més senzilla de tramitar.
· Els interlocutors estan més a prop. Les convocatòries són gestionades pels organismes estatals o autonòmics de cada país, a través dels anomenats Programes Operatius, uns documents on defineixen com executaran el pressupost assignat, quin tipus de projectes finançaran amb aqueixos fons i amb quins criteris els seleccionaran. Els Programes Operatius poden ser plurirregionals o regionals, depenent de si són gestionats des de l’Administració Central o des de les Comunitats Autònomes.
· No és necessari buscar socis. Es pot optar individualment a aquests fons.
· Es tramita en espanyol.
· La competència és menor (només competeixes i, per tant, la probabilitat d’obtindre finançament és major.
· La motivació només és captar fons. Amb aquesta línia no es posen en marxa estratègies de cooperació internacional o l’accés al coneixement i la innovació europeus.
Els Fons Estructurals d’Inversió Europeus (FEIE)
Actualment a Espanya existeixen quatre Fons de gestió compartida: els anomenats Fons Estructurals i d’Inversió Europeus (FEIE).
La finalitat d’aquests fons és ajudar els estats membres de la UE a desenvolupar-se d’una altra manera, propiciant un creixement sostenible, intel·ligent i integrador, d’acord amb l’Estratègia Europa 2020. Per a això, s’estableixen onze objectius temàtics descrits en el «Marc Estratègic Comú», desenvolupats a escala nacional en els «Acords d’Associació» i traduïts en prioritats d’inversió i objectius específics en els programes d’àmbit nacional, regional o plurirregional.
· Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
· Fons Social Europeu (FSE).
· Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
· Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).
En el marc de l’Acord d’Associació, es desenvolupen 64 Programes cofinançats amb els diferents Fons (alguns autonòmics o uns altres estatals). Ací incloem els nacionals i els de la Comunitat Valenciana, gestionats des de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, a través de la Direcció General de Projectes i Fons Europeus.
Si voleu més informació sobre els Fons Estructurals en la Comunitat Valenciana, podeu accedir a la informació que ofereix l’oficina Europe Direct Comunitat Valenciana.
I des del cercador del Portal de finançament i licitacions de la UE:
Cercador