Temps d’euromunicipalisme

Autor: Antoni Such, Director General d’Administració Local

Setembre 2020

Si esteu llegint aquest text, és que ja heu començat a contactar amb Pont a Europa, el primer servei públic d’orientació en projectes europeus dirigit de manera específica a les administracions locals de la Comunitat Valenciana. Pont a Europa és fruit d’una aposta decidida de Presidència de la Generalitat Valenciana, articulada des de la Direcció General d’Administració Local, per dotar als nostres ajuntaments i mancomunitats de la preparació necessària per a optar als fons de finançament de la Unió Europea del nou marc pressupostari 2021-2027. Un servei d’informació, formació i orientació desenvolupat per l’organisme interlocutor més apropiat: la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

El futur passa per Europa
Ara més que mai, el futur local passa per Europa. En un temps en què els fonaments es trontollen, busquem estructures sòlides. En un temps en què els mateixos problemes es repliquen en diferents punts del planeta, busquem solucions conjuntes. I abordar conflictes i oportunitats comunes requereix una mirada àmplia: obrir la mentalitat, buscar aliances més enllà de les parets d’un despatx, fomentar la participació ciutadana, compartir experiències i coneixements i iniciar una nova cultura de treball en xarxa, a través de la col·laboració públic-privada i en constant tensió innovadora i creativa. I això és, precisament, el significat d’embarcar-se en un projecte europeu: una via per a fer realitat una idea en benefici de la qualitat de vida de les persones; una font de finançament potent que contribueix a pal·liar l’actual situació d’infrafinançament municipal. Una oportunitat cap a un futur que encaixa amb les polítiques consensuades de la Unió Europea: un futur verd, digital i inclusiu, que no deixe a ningú arrere. El futur que volem per als nostres pobles, ciutats i mancomunitats.

Molts dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana ja han traçat eixe full de ruta. Estratègicament, han pres rumb cap a un creixement sostenible, intel·ligent i integrador dels seus municipis, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. I en aquest mapa de regeneració urbana, tots els camins passen també per Europa. Estem assistint a una transformació de la qual volem ser part activa, no mers espectadors. La Unió Europea ha pres impuls polític i econòmic: d’una banda, aposta per la cohesió i la modernització de les regions; per una altra, destina 1,85 bilions d’euros per al seu pròxim marc pressupostari, una quantia superior al període anterior i a la qual cal sumar la xifra del pla Next Generation EU. Una oportunitat que no podem deixar passar.

La resposta a una reivindicació municipal
Pont a Europa és la resposta a una demanda municipal que ha anat prenent força. Durant la passada legislatura, vam desenvolupar el Fons de Cooperació Municipal, una reivindicació històrica. Ara, després d’un període d’escolta activa, fem un pas més amb aquest servei públic pioner. Som conscients que la gestió dels projectes europeus és un treball ardu, amb continus obstacles i dificultats, que requereix de tres aspectes fonamentals: representants públics que creguen en aquestes iniciatives; personal amb capacitat tècnica i dedicació per a desenvolupar-les i un replantejament de les estructures de l’administració local, moltes vegades anquilosades. Però val la pena afrontar el repte. Estem disposats a treballar i fluir junts per a tendir un pont entre els nostres municipis i Europa. Una aliança de futur. Connectem.

COMPARTIR

¿Compartixes?

X