De ruta

Pròxima parada: Castelló

Dia d’arribada: 7 de juliol de 2020

Castelló, una ciudtat que mira a Europa

Com si estiguérem a casa. Així ens ha rebut en el seu despatx Amparo Marco, alcaldessa de Castelló. Allí ens esperava també Carmen Vilanova, directora de l’Oficina de Planificació i Fons Europeus de Castelló. Un tàndem de dones que han impulsat amb treball, constància i il·lusió l’aposta de la ciutat pels projectes europeus, una via per a millorar la qualitat de vida de les persones i incentivar el teixit empresarial local a través de la col·laboració públic-privada i l’atracció d’inversions. Un full de ruta per a transformar Castelló y construir en xarxa una ciutat intel·ligent, inclusiva, innovadora i sostenible. Tot això ho expliquen i documenten en la web www.edusitransformacs.castello.es i ho mostren en aquest vídeo de menys de 3 minuts.

FOTOGRAFIES CEDIDES PER L’AJUNTAMENT DE CASTELLÓ

Els nostres objectius

Castelló és la primera parada de la ruta que ha emprés l’equip Pont a Europa. Un recorregut per ciutats, pobles i mancomunitats de la Comunitat Valenciana amb tres objectius clau:

· Presentar el nostre nou servei d’orientació en projectes europeus, dirigit a administracions locals.

· Escoltar.. Aprendre de les experiències dels diferents ajuntaments en matèria de fons europeus i atendre les dificultats, oportunitats i vies de millora que plantegen els equips encarregats de gestionar-los. També volem conéixer els seus plans per a veure quin tipus de programes els podrien interessar.

· Convindre una línia d’acció conjunta. La vocació de Pont a Europa és bastir ponts: entre administracions, amb les universitats i instituts tecnològics amb les empreses… I la FVMP és un interlocutor estratègic per a aconseguir-ho.

I què ens emportem?

Ens emportem l’aprenentatge derivat de l’experiència de Castelló, municipi recentment triat per la Comissió Europea per a entrar en la xarxa de ciutats europees intel·ligents.

Les seues claus de l’èxit

· Liderar els projectes europeus des d’Alcaldia i a través d’una Oficina de Planificació i Fons Europeus. Els fons de finançament de la UE són una prioritat a l’Ajuntament de *Castelló. Creuen en ells. L’impuls polític i un departament intern són un important punt de partida.

· Capacitat per a co-finançar (la majoria de projectes europeus són co-finançats). L’Ajuntament de Castelló ha reduït la seua ràtio d’endeutament del 80% al 17% en els últims quatre anys. Una situació financera que li permet embarcar-se en aquests programes de la UE.

· Una persona treballant, a través d’una beca, en l’Oficina de la Comunitat Valenciana en Brussel·les. Un suport important per a concertar reunions, aconseguir documents i estar en contacte directe amb les institucions europees.

· I, sobretot, com destaquen Amparo i Carmen: “Disposar d’algú que s’ho crega, personal qualificat, bon equip i treball, molta faena.”

En què us podem ajudar?

Escoltar, escoltar i escoltar. Prendre nota. I passar a l’acció. Simple. Aquesta és una de les dinàmiques de Pont a Europa. De la vista a Castelló, rebem les següents propostes:

· La necessitat de crear un perfil professional de Tècnic/a en Projectes Europeus. Hui dia no és fàcil trobar un professional amb formació i experiència en aquesta matèria específica. És necessari també visibilitzar i reconéixer la figura dels gestors que estan realitzant aquest tasca multidisciplinària i titànica als nostres ajuntaments.

· La utilitat d’obrir un fòrum de diàleg entre el personal tècnic que s’ocupa de la gestió de fons europeus en les diferents administracions locals de la Comunitat Valenciana. Un espai on compartir experiències i coneixements, resoldre dubtes i crear aliances, fonamentals per a treballar en projectes europeus.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER

X