De ruta

Pròxima parada: Benejúzar

Dia d’arribada: 13 d’abril de 2021

Un projecte mediambiental estratègic

En aquesta ocasió, ens dirigim a Benejúzar, on ens espera el seu alcalde, Miguel López, i la regidora d’Educació, Esports i Imatge Urbana, Soledad Meseguer.

L’ajuntament de Benejúzar ja té experiència en iniciatives europees de gestió directa. Concretament, en el programa Erasmus Plus. El seu últim projecte presentat es denomina «Ecolocalyouth: product of proximity as a way us employment and sustainable» i el seu principal objectiu és crear un fòrum on els participants aprenguen a aprofitar els productes naturals i ecològics del seu territori i es formen en l’adequada utilització de les noves tecnologies per a vendre aquests productes com a forma de nou negoci i oportunitat laboral. El projecte, on participen també Bulgària, Sèrbia, Romania, Estònia i Països Baixos, involucrarà a 36 joves, dels quals sis són de Benejúzar, i promourà la diversitat i el multiculturalisme a través de l’intercanvi.

L’alcalde de Benejúzar ens explica també el seu interés a obtindre finançament europeu per a un projecte estratègic que contribuïsca a la transformació mediambiental del municipi. Es tracta del pla de recuperació de les basses d’una antiga depuradora municipal, un projecte integrat en el nou Pla Director d’Avingudes d’Aigües de Benejúzar.

La iniciativa pretén realitzar una regeneració completa de l’antiga EDAR de Benejúzar, per a convertir-la en un paratge humit que done resiliència a l’entorn dels «Montes de Benejúzar». Pretén ser un dels projectes més emblemàtics en el desenvolupament de les polítiques mediambientals de protecció del territori de la Comunitat Valenciana, convertint-se en pilar fonamental de la lluita contra la desertificació del sud de la província d’Alacant. En aquest futur aiguamoll, s’implantaria una zona científica i lúdica d’educació ambiental, amb accions com l’estudi i control d’ocells, rèptils i amfibis. A més, contribuiria a la prevenció d’avingudes d’aigua, amb la recollida d’aquestes cap a les rambles de Pi Bell i podria convertir-se en una zona de prevenció i lluita contra incendis dels «Montes de Benejúzar» i el seu entorn més pròxim.

Fotografies de la FVMP

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER