De ruta

Pròxima parada: Albaida

Dia d’arribada: 11 de febrer de 2021

A Albaida toquen campanes d’Europa

La nostra trobada virtual d’ahir va ser a la capital valenciana del Toc Manual de Campana: Albaida, l’únic municipi de la Comunitat on esta tradició s’ha mantingut de forma ininterrompuda des del segle XIII.

I, curiosament, un costum ancestral en perill d’extinció és el que pot apropar-los a la modernitat, a la visibilitat internacional i a l’accés als projectes europeus. D’això en parlem amb l’alcalde, Josep Antoni Albert, i el tècnic ADL, Luis Roberto Doménech.

“A Albaida tenim diversos projectes locomotors amb els que volem generar ocupació, riquesa i benestar al poble”, ens comenta l’alcalde. Així és i així ens ho expliquen. Des del museu internacional del Toc Manual de Campanes fins un espai de co-working que facilite als emprenedors consolidar els seus projectes, passant per accions innovadores que fomenten la regeneració urbana del casc històric.

L’Ajuntament d’Albaida ja té experiència en fons indirectes, com el FEDER, amb els que ha finançat la rehabilitació del Palau. Però ara volen explorar també altres línies de recerca, coneixement i dimensió internacional pròpies dels fons directes de la Unió Europea, gestionats des de Brussel·les. Posem sobre la taula noms com Europa Creativa, Europa amb els Ciutadans, Erasmus +, el Cos Europeu de Solidaritat… programes que, a més, contribueixen a crear esperit europeu i a afavorir la mobilitat i ocupació juvenil. Però parlem també de l’opció dels fons indirectes, més adients si el propòsit és finançar inversions i de més fàcil accés per ser gestionats des de Conselleries, Ministeris o agències  intermèdies, interlocutors més pròxims.

Albaida té camí avançat per endinsar-se en la gestió de fons europeus. Actualment, el consistori està preparant el Pla Estratègic Albaida 2030, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Un document fonamental per a explicar-li també a Europa on estem, on volem estar i que el nostre pla també passar per un futur més verd, digital i inclusiu, les directrius de la Unió Europea.

Fotografies de la FVMP

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER