De ruta

Primera parada: reunió virtual amb administracions locals

Hora: 11 AM (23 de juny de 2020)

Parlem amb alguns dels “Quixots” de l’euromunicipalisme

Pont a Europa va començar a rodar al juny de 2020. Abans de començar la ruta de visites a pobles i ciutats, convocàrem a totes les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a posar-nos cara en dues reunions virtuals: una amb ajuntaments i una altra amb mancomunitats.

 

L’equip de Pont a Europa i un grup de tècnics i càrrecs públics locals i comarcals, hem conversat sobre la necessitat de tendir un pont a Europa i els obstacles que ens trobem en l’intent.

 

Ací un resum d’aquesta primera trobada.

Fotografies de la FVMP

Ens presentem…

VICENT GIL, Secretari General FVMP

“La idea d’aquest servei (Pont a Europa) naix fa dos anys. Des de la FVMP detectem la falta d’estructura i de formació perquè el municipalisme puga accedir amb garantia i èxit als fons europeus. Des de Presidència de la Generalitat Valenciana, consideren oportú aquest projecte i li donen llum verda a través d’un conveni entre la Direcció General de l’Administració Local i la FVMP.”

 

“Volem fer una radiografia de la situació en el territori i unir esforços. Som els interlocutors amb totes les administracions i el nostre objectiu és crear un gran equip on intercanviem experiències i coneixements”.

“Volem créixer de la vostra mà i fer realitat la dita Europa ens ha de tirar un cable. Estarem preparats per a accedir amb èxit al nou marc pressupostari 2021-2027”.

GONZALO ALBIR, Coordinador Projectes Europeus FVMP

“L’infrafinançament municipal és el nostre punt de partida. Una de les estratègies per a pal·liar-ho és adaptar els nostres projectes als programes de la UE que es llancen en el pròxim període 2021-2027”.

 

“Tendir un pont a Europa significa també complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda  2030, treballar l’economia circular, la digitalització i l’eficiència en els nostres municipis”.

 

“Oferim coordinació entre institucions, un millor flux d’informació entre els municipis i el Consell, amb els nostres representants polítics a Europa i amb l’Oficina de la Generalitat Valenciana a Brussel·les.”

“Volem vertebrar el territori. Anar a visitar-vos, saber quins són els vostres reptes i necessitats, i traslladar la vostra veu al Consell. La Conselleria d’Hisenda vol comptar amb nosaltres per a marcar la línia estratègica del nou període 2021-2027.”

“Sou pocs els que esteu treballant en aquest camp. Heu sigut Quixots en aquest món. Volem tirar de vosaltres perquè altres ajuntaments puguen aprendre de la vostra experiència.”

Sabem que teniu molta feina i moltes mancances. Volem crear una xarxa de tècnics municipals per a conéixer les vostres demandes i facilitar les tasques.”

“Pont a Europa és un servei obert. Recollirem totes les vostres aportacions”.

 

“Junts crearem múscul europeu en la Comunitat Valenciana”.

 

“La Mancomunitat és el fòrum perquè els ajuntaments més xicotets puguen realitzar projectes europeus. Europa premia els projectes que aporten una solució territorial i treballen de manera mancomunada”.

Escoltem a responsables d’ajuntaments…

MARIA ANTONIA LAVIÓS ZARAGOZA, regidora de Projectes Europeus i Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Altea.

“Ja portem tres anys en projectes europeus, gràcies a l’alcalde que va creure en ells i a Paloma, al peu del canó sempre. La gent a Altea comença a veure la finalitat de la nostra oficina en projectes europeus. El que ens fa falta és personal. Hi ha molt de tràmit que ens impedeix avançar.”

PALOMA VERDÚ, responsable de l’Oficina de Projectes Europeus de l’Ajuntament d’Altea.

“Necessitem que el Fons Social Europeu ens permeta agilitzar la contractació d’un perfil específic. Per exemple, joves amb formació en projectes europeus. Em sembla també fantàstica la idea de treballar en xarxa amb altres tècnics.”

Per cert, l’adhesió d’Altea al projecte de Pont a Europa va saltar també als los titulares de prensa.

CARMEN VILANOVA, directora de l’Oficina de Planificació i Fons Europeus de l’Ajuntament de Castelló.

“Estic molt d’acord en la creació d’un perfil especialitzat i posat en valor en l’administració. Actualment és més difícil trobar un tècnic en gestió de projectes europeus que un enginyer.”

Mª CARMEN GONZÁLEZ, AEDL en fons europeus de l’Ajuntament de Santa Pola.

“Veig molt interessant que des de la FVMP es cree un fòrum, un espai on puguem sentir-nos recolzats. Com a tècnics estem molt sols i amb una quantitat ingent de documentació que tramitar. Fa falta personal. Podríem aportar molt més pel que fa a planificació, idees i estratègia, en funció als reptes de l’ajuntament. La nostra labor va molt més enllà dels treballs burocràtics.”

JOSE MANUEL GONZÁLEZ VALLS, AEDL a l’Ajuntament d’Alzira.

 

“Considere molt interessant la possibilitat de crear una xarxa de treball. A Alzira som un grup molt dinàmic i amb moltes idees, però també necessitem mà d’obra: l’ajuda estable d’un ADL que s’impregne de totes les convocatòries. Una figura amb més temporalitat.”

MARTA FENOLLOSA, tècnica de l’Ajuntament de Rafelbunyol

“Som l’ajuntament més xicotet d’aquesta reunió, “l’equip boig” de la zona. Però estem molt convençuts i creiem en això. Les nostres manques són en personal i en planificació. Justament estem ara valorant tots els indicadors ODS.”

JAVIER ROCA, cap d’àrea de Foment de l’Ajuntament d’Almoradí.

“El primer, felicitar-vos, perquè la iniciativa era necessària i arriba en un moment idoni. Nosaltres us podem servir de conillets d’índies. És molt complex estar molt atent a les convocatòries i afinar. Necessitem un servei extern”.

Escoltem a les Mancomunitats…

CHELO HERRÁEZ, Directora de Promoció Econòmica i Ús de la Mancomunitat Camp de Túria:

“És la primera vegada que s’interessen per Mancomunitats i projectes europeus. Agrairíem la possibilitat que ens complementàreu en assessorament i contractació de personal extern perquè ens tiren una mà”.

GEMMA MARCH, AEDL/ Directora en Mancomunitat Ribera Alta

“Abans de res, felicitar la iniciativa. Oferim un servei molt important i molt desconegut. Si no tenim personal, no ens podem presentar a convocatòries que se’ns escapen. A més, encara que estiguem formats i participem, sempre necessitem actualitzar-nos i estar al dia. D’altra banda, moltes vegades la difusió dels projectes no arriba on ha d’arribar”.

CONSUELO ALFONSO, Presidenta de la Mancomunitat La Serranía

“Accedir a projectes europeus és una reivindicació dels municipis d’interior; crear projectes per comarca, sobretot per als municipis en risc de despoblació. Però teníem la percepció que Europa estava molt lluny. I el tema burocràtic ens dificulta l’opció d’optar a ells.”

BLAI PEÑARROYA, President de la Mancomunitat Comarcal Els Ports

“Tindre projectes europeus especialitzats en despoblació seria interessantíssim. El problema és que els projectes es queden només en la intenció.”

ROSER, treballadora social de la Mancomunitat Baix Maestrat

 

“De moment, no veig la manera d’accedir als projectes europeus. Se’ns fa molt gran.

ENZO QUILICI, AEDL en la Mancomunitat de Les Valls

La nostra major preocupació és l’acompanyament tècnic i el finançament. Gràcies pel reconeixement al personal AEDL. El nostre treball poques vegades es reconeix públicament i crec que els reforços positius sempre són una alenada d’ànim i aire fresc.”

BARTOLOMÉ NOFUENTES, president de la comissió d’assumptes europeus de la Mancomunitat de l’Horta Sud

“Una institució que hauria de liderar eixa mirada a la Unió Europea és la FVMP. Heu donat un pas estratègic. És essencial posicionar-nos en xarxes internacionals i crear un partenariat propi

En conclusió…

 

Les persones responsables de la gestió de projectes europeus en l’àmbit municipal i comarcal proposen:

+ personal i + assessorament per a tramitar els projectes.

+ visibilitat i valoració de la seua tasca i el seu perfil.

+ difusió del resultat dels projectes europeus.

 La creació de:

un perfil tècnic especialitzat en gestió de projectes europeus.

un fòrum on intercanviar idees i experiències.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER

X