Tècnics municipals rebran formació integral en gestió de fons europeus per a augmentar la captació de recursos des de les administracions locals

La Generalitat  Valenciana, en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), atén la demanda de formació especialitzada en gestió de fons europeus per part d’ajuntaments i mancomunitats.

València, 10 de maig de 2021 – Davant la pròxima arribada dels fons Next Generation-EU, la Generalitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) llancen un curs de formació integral en gestió i execució de fons europeus, dirigit a personal tècnic municipal, amb la finalitat que ajuntaments i mancomunitats incrementen la captació de recursos procedents de la Unió Europea. La iniciativa dona resposta a la demanda de formació especialitzada en la matèria, reiterada des dels ens locals i recollida per Pont a Europa, servei d’orientació de l’FVMP. El curs, impartit des de l’Institut Valencià de l’Administració Pública (IVAP), serà telepresencial, constarà de 50 hores i començarà el 14 de setembre de 2021. La matrícula està oberta del 10 al 28 de maig, a través del web www.pontaeuropa.es.

Actualment, un grup específic de funcionaris autonòmics, designats des de cada conselleria, està realitzant aquest mateix curs, el claustre del qual està format per directors i tècnics de les oficines de projectes europeus de les cinc universitats públiques valencianes. «Som la primera comunitat que davant la major oferta de finançament públic europeu que hi ha hagut en la història, ha posat en marxa un pla de formació integral que capacita als nostres empleats públics per a la gestió de fons europeus», indica Carolina Punset, comissionada per a Assumptes Europeus i Iniciatives Estratègiques per a la Presidència de la Generalitat Valenciana. A partir d’aquest estiu, es preveu que la Comunitat Valenciana reba al voltant de 14.000 milions d’euros procedents del fons de recuperació europeu. «El paper dels ajuntaments i mancomunitats ha de ser protagonista en la gestió de part d’aquests recursos, per això hem volgut estendre la formació també al personal tècnic local. La participació en aquesta mena de projectes, assignats per concurrència competitiva, fins ara ha sigut baixa a causa de la manca d’especialistes en la matèria», afig Punset.

«Des de l’FVMP, a través de Pont a Europa, exercim de pont entre els nostres municipis, la Generalitat Valenciana i Brussel·les, per a coordinar-nos i augmentar la taxa d’èxit en la captació de finançament europeu dels ajuntaments i mancomunitats. Aquesta actuació conjunta és un primer pas per a atendre la demanda de personal format i especialitzat», manifesta Vicent Gil, secretari general de l’FVMP.

El curs tindrà un enfocament pràctic i capacitarà als funcionaris en tasques com la cerca de convocatòries, la creació de consorcis internacionals o la redacció, gestió, justificació i avaluació de projectes.