RETTURN
Xarxa d’experiències turístiques basades en la Tradició Rural
ESTAT

EN EXECUCIÓ

· Programa europeu: Experiències Turisme Espanya (Next Generation EU)

· Rol FVMP: Soci.

· Públic objectiu: Actors públics i privats pertanyents al sector turístic en municipis de menys de 5.000 habitants

Després d’una etapa molt complicada per al turisme i el seu sector, Espanya ha iniciat la senda de la recuperació. El turisme nacional ha superat en l’estiu de 2021 els nivells prepandèmia, mentre la recuperació del turisme internacional avança de manera gradual, però significativa, sent més intensa en els mercats de l’entorn europeu que en els de llarg radi.

 

El sector turístic ha viscut la situació més delicada de la seva història i a això se li suma una gran problemàtica del país, com és la pèrdua del patrimoni immaterial generat principalment per la despoblació de les zones rurals. Actualment hi ha més de quatre mil pobles espanyols que corren el risc de desaparèixer, i amb ells la seva gastronomia, les seves llengües, el folklore i tradicions. Per això, el projecte RETTURN se centra en aquestes últimes amb l’objectiu de preservar el caràcter i autenticitat d’Espanya com a destí, evitant la pèrdua d’identitat dels destins.

 

Per primera vegada Federacions de Municipis d’Andalusia, Canàries, Comunitat Valenciana, Aragó, Extremadura, Galícia col·laboraran juntes en un projecte comú, la qual cosa li afegeix un element diferenciador. Pel fet que l’enfocament del projecte està circumscrit als municipis menors de 5.000 habitants, tindrà un impacte concret en els municipis o conjunts territorials identificats per a desenvolupar fins a 18 experiències turístiques pilot, per la qual cosa cadascuna de les federacions seleccionessin 3 tradicions pròpies de la comunitat autònoma sobre les quals treballar.

 

El resultat de RETTURN serà el desenvolupament de productes i destins basats en les tradicions de cada territori, creant un relat i paquets turístics concrets per a cada territori i impulsar així el turisme rural en els territoris seleccionats. La metodologia d’actuació creada per a aquests tipus d’iniciatives permetrà la fàcil duplicitat i escalabilitat del projecte al llarg del territori nacional (tant per a municipis menors de 5.000 habitants com a municipis de franges de població superiors).

Objectius
noun-bullseye-4732749

L’objectiu clau del projecte és estimular el turisme rural posant en valor les seues tradicions reforçant activitats i costums, empoderant a les comunitats, sensibilitzant sobre el valor del patrimoni i evitant la seua pèrdua. Així mateix, el projecte RETTURN també busca un reconeixement del turisme com un espai multiactor on intervenen actors privats i públics.

Al centrar-se en municipis de fins 5.000 habitants, aquest projecte també contribuirà a un objectiu fonamental del país  com és el repte demogràfic i la cohesió territorial, a més de promoure la sostenibilitat amb les accions portades de terme, complint així amb l’Agenda 2030 i els ODS, requisits fonamentals per al finançament de la UE.

Amb aquestos eixos i reptes, el projecte es basa en quatre objectius diferenciats:

1.Construir i articular relats que siguen la base d’experiències inspiradores que puguen gaudir-se en diferents punts del país, però amb un fil comú: la posada en valor i visibilització de les tradicions i costums en perill d’extinció.

2. Proposta de programes pilot per a la generació d’experiències turístiques coherents i adaptats a les diferents realitats territorials.

3. Proposta d’accions a desenvolupar en cada territori per a involucrar als agents locals i col·lectius menys afavorits, garantint així l’impacte positiu de les experiències turístiques en les comunitats locals rurals.

4. Posada en marxa d’una solució tecnològica per a la comunicació i comercialització de les Experiències Turisme Tradició de l’Espai Rural Espanya.

Socis:
Duració:

Fins setembre 2024

Pressupost:
1.200.000 milions d’euros.
Cofinançament

Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Fons Next Generation EU)

X