Pont a Europa mira cap a un 2023 ple de projectes

L’oficina de projectes europeus de l’FVMP realitza un balanç de les principals fites de l’any.

L’FVMP i Fundació MUSOL en una reunió de treball del projecte ACCESS a Berlín.

València, 30 de novembre de 2022 – L’oficina europea de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, activa des de 2020, s’ha convertit en un referent i un punt de suport per a les entitats locals en matèria fons europeus. Després d’un any marcat pels fons Next Generation, Pont a Europa fa un balanç dels reptes i projectes duts a terme durant el 2022 i la seva perspectiva de futur per a 2023.

Pont a Europa ha viscut un dels seus anys més complets, a més de les múltiples visites al territori, des de l’anunci de la convocatòria de l’ERTEFE, l’oficina europea ha estat treballant en la preparació de la coordinació i la formació que rebran els 299 tècnics de projectes europeus que s’incorporaran a més de 200 entitats locals de la Comunitat Valenciana. Els tècnics contractats a través de la convocatòria del LABORA, rebran una formació intensiva de 3 setmanes en matèria de gestió de fons europeus i se’ls realitzarà un seguiment periòdic sobre l’acompliment de les seves funcions i resultats obtinguts.

L’entrada d’aquesta xarxa de tècnics de projectes europeus a les administracions locals suposarà un gran impuls per al teixit productiu del territori valencià, ja que no sols beneficiarà als ajuntaments, sinó també a les pimes i autònoms locals, que podran acudir a aquests Punts GVA Next a assessorar-se sobre les oportunitats de finançament que Europa ofereix a les empreses.

Un any important per als projectes europeus

Quant a projectes europeus, l’oficina europea de la FVMP fa un balanç molt positiu del que ha estat a l’any, en el qual, en total, s’han finalitzat superant els objectius previstos dos projectes estrella de la FVMP: COASTING PLUS, enfocat en el turisme costaner sostenible i LOCAL4GREEN PLUS, dirigit a promoure energies renovables a través d’incentius fiscals.

Al mateix temps que alguns projectes acabaven, la Federació ja començava a treballar com a sòcia en dos projectes centrals per al 2023. D’una banda, un ERASMUS+ anomenat ACCESS, que ajudarà a millorar l’ocupabilitat dels joves amb capacitats diverses. I, d’altra banda, el projecte RETTURN, finançat amb fons Next Generation, que compta amb la col·laboració pionera de 6 federacions de municipis espanyoles per a estimular el turisme rural posant en valor les tradicions culturals de cada zona.

A més dels projectes en marxa, l’FVMP participa en altres dos projectes com a associat al costat de l’Institut Valencià d’Edificació. Així mateix, l’oficina europea de l’FVMP està a l’espera de 8 projectes més, que, d’aprovar-se, començarien en 2023 per a participar tant en qualitat de líder com de soci i/o associat.

Connectant pel futur

Altre aspecte en el qual ha treballat l’FVMP és a fer un pas més cap a Europa ampliat la seva xarxa de contactes a través de les iniciatives de la ‘Nova Bauhaus Europea’ i ‘Construir Europa amb les autoritats locals’, la qual cosa permetrà representar al municipalisme valencià i al mateix temps acostar al territori les accions més avantguardistes d’Europa.

Amb la satisfacció del treball realitzat en 2022, l’oficina de Pont a Europa ja està treballant en un 2023 il·lusionant, on la prioritat serà la coordinació i el seguiment de la xarxa de tècnics europeus, executar els projectes europeus entre mans, buscant nous i per descomptat, continuar acostant Europa al municipalisme valencià teixint xarxes, orientant i formant.

X