Pont a Europa intensifica la seua labor per l'arribada dels fons Next Generation

L’oficina de projectes europeus de la FVMP repassa les principals accions europees del primer semestre de 2022.

València, 26 de juliol de 2022 – En un any marcat pels fons europeus i fons Next Generation, l’oficina europea de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Pont a Europa, fa un balanç sobre com s’ha gestionat la demanda dels municipis valencians sobre estos fons, projectes europeus gestionats i novetats per a enguany.

Increment de la demanda

Després del llançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons Next Generation EU en 2021, la labor i la demanda del servici Pont a Europa s’ha intensificat. L’oficina Pont a Europa, activa des de 2020, s’ha convertit en un referent i un punt de suport per a les entitats locals en matèria d’orientació, informació i formació de fons i programes europeus.

Des del seu inici, l’equip de Pont a Europa ha visitat la gran part del territori amb l’objectiu de reunir-se amb tècnics municipals i càrrecs electes d’entitats locals, entre les que es troben, ajuntaments, mancomunitats i EATIM de tota la Comunitat. En els últims 6 mesos, Pont a Europa ha visitat més de 50 municipis, la qual cosa els ha permés conéixer de primera mà les necessitats dels ajuntaments i funcionar com a nexe entre administracions.

Per a poder cobrir la demanda dels municipis i tramitar estes subvencions europees de forma més àgil, el mes passat es llançava una nova oportunitat en forma de convocatòria per a la contractació d’al voltant de 300 tècnics de projectes europeus. Els ajuntaments interessats ja han sol·licitat esta ajuda, i prompte disposaran de personal dedicat en exclusiva a la captació i gestió d’estos fons. Els tècnics contractats rebran formació específica per a les seues competències i, tant la formació com la coordinació del personal, estarà gestionada des de Pont a Europa, que realitzarà un seguiment periòdic de tots ells. “Aquests tècnics ajudaran a que els projectes dels municipis valencians es convertisquen en realitat i contribuiran al teixit productiu” recalca Juan Ángel Poyatos, director general de coordinació de l’Acció de Govern.

De moment, molts d’aquests ajuntaments ja disposen en les seues arques de fons Next Generation. Segons les dades facilitats pel PRTR, a la Comunitat Valenciana se li ha concedit quantitat de 2.680.082.628 milions d’euros, situant-se com la quarta comunitat autònoma que més fons Next Generation acumula.

Els projectes de la FVMP

A més dels servicis d’orientació, informació i formació sobre programes de la UE, la FVMP participa activament en diferents projectes europeus. El mes passat finalitzaven amb èxit dos projectes en què participava, un com a soci principal i un altre com a soci receptor.

La conferència final del projecte COASTING PLUS, enfocat a millorar la sostenibilitat del turisme costaner, es va celebrar en Dubrovnik, on la federació va acudir junt amb Sagunt, municipi pilot del projecte.

Per la seua banda, la conferència del LOCAL4GREEN PLUS, el projecte de la qual treballa amb polítiques fiscals per a promoure l’ús d’energies renovables, va tindre lloc a Torí, on la FVMP va poder explicar com s’ha desenrotllat el projecte i les seues bones pràctiques. A més, ja s’està treballant en futurs projectes i mantenint les primeres reunions per al que serà el pròxim projecte de la FVMP.

De moment, enguany ja s’ha sumat a dos projectes: el projecte ACCESS, un ERASMUS + per a l’ocupabilitat de jóvens que es durà a terme a Burjassot i el projecte SEACAP 4 SDG, que millorarà l’eficiència energètica en els edificis públics i que encara està en fase de selecció dels municipis pilot. “Participar en projectes europeus no sols ens enriquix com a entitat, sinó que ens permet afrontar de manera transnacional els reptes dels municipios”, apunta Vicent Gil, secretari general de la FVMP.

Pont a Europa, és el primer servei públic en projectes europeus dirigit a les administracions de la Comunitat Valenciana, desenrotllat des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), es va crear en 2020 com a resposta a una necessitat municipal dels ajuntaments valencians de rebre informació, formació i orientació sobre finançament europeu. Des de llavors, han sigut visitats més de 200 ajuntaments, 30 mancomunitats i 3 EATIM, en alguns dels quals ja han rebut els seus primers fons europeus.

X