Pont a Europa acostarà la Nova Bauhaus als municipis valencians

Rubén Alfaro, president de l’FVMP: «L’administració local necessita sumar la mirada de dissenyadors, arquitectes, artistes, científics i ciutadania per a la transformació verda i social dels nostres pobles i ciutats.»

València, 26 de gener de 2021- La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), a través de Pont a Europa, la seua oficina d’orientació en projectes europeus, trasllada un nou enfocament a les entitats locals: la necessitat de comptar amb l’art, el disseny, la cultura, la ciència i la tecnologia per a construir la nova societat post-Covid. Aquesta és la proposta de la Nova Bauhaus Europea, un projecte que, sobre els pilars de las sostenibilitat, l’estètica i la inclusivitat, pretén implicar a totes aquestes disciplines i empoderar a la ciutadania per a co-dissenyar ciutats i pobles més verds i integradors. La Nova Bauhaus s’inspira en el moviment alemany que, fa un segle, va posar la creació i la tecnologia a el servei de la transformació social.

El passat 18 de gener, la Comissió Europea (CE) va llançar la Nova Bauhaus, un innovador marc mediambiental, econòmic i cultural que naix amb l’objectiu de contribuir al compliment del Pacte Verd Europeu. Amb el llançament, es va posar en marxa la fase de disseny de la iniciativa, la finalitat de la qual és recaptar idees, detectar necessitats i reptes i connectar a les parts interessades.

Pont a Europa se suma a aquesta crida de la CE i la transfereix als municipis valencians. «En les dinàmiques dels nostres ajuntaments i mancomunitats, necessitem involucrar també a les ments creatives: sumar noves mirades per a trobar solucions innovadores als problemes quotidians i dissenyar una nova i millor manera de viure junts», assenyala Rubén Alfaro, president de l’FVMP.

En aquesta primera fase, la CE convida a entitats, professionals, institucions i ciutadania en general a convertir-se en «Socis de la Nova Bauhaus Europea». Des del web de la Nova Bauhaus, qualsevol persona o organització hi pot presentar les seues idees davant els reptes d’una societat post-pandèmica.

D’altra banda, a la primavera es convocarà la primera edició del premi Nova Bauhaus Europea, uns guardons a les bones pràctiques que integren els valors de la sostenibilitat, l’estètica i la inclusivitat. Pont a Europa anima a ajuntaments i mancomunitats valencianes a presentar els seus projectes ja realitzats.

La fase de disseny culminarà a la tardor, amb la publicació de convocatòries de propostes per a donar vida a les idees de la Nova Bauhaus, almenys en cinc llocs dels Estats membres de la UE, amb finançament europeu.

Des de Pont a Europa, es fomentaran les sinergies entre els diferents agents socials i les entitats locals, tant per al disseny de les noves idees com per a la seua posada en pràctica en els municipis valencians.