Les federacions valenciana i andalusa de municipis i províncies, sòcies per primera vegada en un projecte europeu per al turisme costaner sostenible

Sagunt serà el municipi valencià pilot que aplicarà un innovador instrument de governança participativa implementat ja a Algesires i Motril.

València, 14 de juny de 2021 – La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) participarà en Coasting PLUS, un projecte europeu liderat per la Federació Andalusa de Municipis i Províncies (FAMP) l’objectiu del qual és aplicar una nova metodologia de governança multinivell que permeta una gestió costanera integrada per al turisme sostenible. Aquesta nova eina, aplicada ja a Algesires i Motril, ha sigut desenvolupada en una primera etapa per socis de sis països europeus: Espanya, Itàlia, Grècia, Malta, França i Croàcia. En aquesta segona fase, Sagunt serà el municipi valencià pilot on s’implementarà aquest innovador model participatiu que implica les administracions públiques, la ciutadania i les empreses en les estratègies per un turisme sostenible.

Enfocament participatiu de governança costanera

El projecte Coasting ha dissenyat una metodologia inspirada en el Contracte de Costa, una eina de governança participativa originada a França com a mitjà per a restaurar, millorar o conservar la costa a través d’accions concertades per les administracions públiques, el sector privat i els usuaris. Els socis europeus de Coasting van realitzar 35 seminaris participatius que involucraven als agents institucionals, empresarials i socials relacionats amb la gestió de costa i el turisme sostenible. Després d’analitzar problemes i solucions, han identificat i sistematitzat un total de dotze bones pràctiques, que han servit de base per al disseny de nou estratègies per a la governança costanera i el desenvolupament turístic sostenible. La FAMP ja ha desenvolupat tres d’aquestes estratègies en tres àrees pilot: Algesires, Motril i una tercera pensada als municipis costaners andalusos en el seu conjunt. Per a aquesta segona fase, la federació andalusa compta amb l’FVMP, nou soci de Coasting PLUS, per a aplicar els coneixements adquirits a Sagunt, una àrea pilot valenciana costanera, turística i industrial en desenvolupament. «És la primera vegada que col·laborem entre federacions de municipis per a desenvolupar un projecte europeu. Aquest tipus d’aliances són clau per a ser més potents, eficients i creatius en l’aplicació de solucions compartides, que contribuiran a un desenvolupament local sostenible i inclusiu», assenyala Vicent Gil, secretari general de l’FVMP.

Sagunt, municipi pilot de turisme sostenible

Sagunt és el municipi triat per a aplicar aquesta nova metodologia de governança participativa. «La Unió Europea, amb el seu projecte Coasting PLUS, pretén que aqueixes ciutats que compartim la característica de tindre port marítim i platja, però alhora un enfocament turístic, avancem, parlem entre nosaltres i compartim models d’èxit i precisament tot això ho basa en un projecte de participació en el qual tinguem en compte a tots els agents», afirma Dario Moreno, alcalde de Sagunt. «Participarem en aquest projecte europeu i, una vegada més, demostrarem aqueixa voluntat de participació de tots els agents per a continuar millorant la nostra ciutat des d’aqueix àmbit costaner i turístic, en aquest cas, però que també traslladarem a la resta de departaments», conclou.

El projecte Coasting PLUS és una iniciativa cofinançada al 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), integrada en el marc del Programa de Cooperació Transnacional Interreg MED.