Euromunicipalisme, present i futur

Pont a Europa realitza un balanç de la importància del finançament europeu en la Comunitat Valenciana

Acte de presentació Punts GVANEXT amb el President Ximo Puig

València, 25 d’abril de 2023 – Des de la creació en 2020 de Pont a Europa, l’oficina europea de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, al costat del llançament dels fons Next Generation EU en 2021, el tema del finançament europeu i l’euromunicipalisme ha cobrat cada any més rellevància en les entitats locals de la Comunitat Valenciana.

La carrera de fons per convertir els municipis en llocs sostenibles, inclusius i digitals s’ha intensificat amb l’arribada dels fons Next Generation. I és que la Comunitat Valenciana està vivint anys gratificants quant a subvencions europees es refereix. Actualment té assignats 3.234 milions d’euros en fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, sent la quarta comunitat autònoma d’Espanya amb major quantitat assignada.

Avui més que mai, el futur local passa per Europa i es construeix des del municipalisme, per això, l’FVMP s’encarrega des de fa anys d’empoderar a les administracions al fet que siguin participis actius en la construcció conjunta d’Europa.

El futur és euromunicipalista

Una de les aportacions més importants de l’oficina Pont a Europa en aquests gairebé quatre anys ha estat la difusió i impuls de l’esperit europeista. A través de les visites al territori i la constant comunicació amb els ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat, s’ha transmès la importància d’estar en alineats amb les polítiques europees i utilitzar les seves eines per a construir els municipis del futur i no deixar a ningú enrere.

Des de Pont a Europa són testimonis dels avanços i canvis que estan vivint les ciutats i pobles del territori gràcies a ajudes europees com les de mercats, PIREP local, DUS5000 i rehabilitació de barris. A més dels fons Next Generation, el creixent interès pels valors europeus també ha estimulat la participació en altres projectes europeus i la captació d’altres línies de finançament que sempre han estat aquí i són de gran ajuda per a les entitats locals, com per exemple els FEDER.

A més d’acostar al territori les accions més avantguardistes d’Europa, l’augment de la participació de les administracions en iniciatives europees també ha permès que els ajuntaments valencians tinguin el seu protagonisme a Brussel·les mitjançant la seva activa participació en programes com Erasmus +, CERV i Interreg i xarxes europees com ‘Construir Europa amb les autoritats locals’, una iniciativa de la Comissió Europea per a portar les polítiques del futur al local i en la qual, la Comunitat Valenciana és la comunitat autònoma d’Espanya que més entitats té adherides, entre elles l’FVMP.

Noves oportunitats i demandes

Un de les fites dels últims anys sorgeix davant l’auge i la demanda per a gestionar aquesta quantitat de recursos i iniciatives i amb el propòsit d’augmentar la participació. La Generalitat va llançar l’any passat el programa de Punts GVANEXT, on gairebé 300 tècnics formats en la captació i gestió de fons europeus ja estan treballant en més de 200 administracions locals del territori, impulsant projectes europeus, transformant municipis i assessorant les pimes i autònoms de les seves respectives zones.

Els fons Next Generation estan revolucionant el finançament europeu i deixen un llegat de gran importància en el model de treball de l’administració. El seu impuls ha facilitat l’avanç de projectes que haguessin suposat anys en altres condicions i han motivat una creixent voluntat de transformació sostenible, inclusiva i digital que continuarà estant marcada pels fons europeus.

COMPARTIR
¿Comparteixes?
X