De ruta
Pròxima parada: Onda
Dia d’arribada: 25 de setembre de 2020
Onda Smart City

Porten tres anys esforçant-se per un repte: convertir a Onda en una ciutat intel·ligent. A elles, la inspiració les atrapa treballant.

Hui hem quedat amb María Baila, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Onda, i Rosana Capella, tècnica de la unitat de gestió FEDER.

L’Ajuntament d’Onda ja compta amb certa experiència en la gestió de projectes europeus. Actualment estan desenvolupant una Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), com a instrument de planificació urbana. Sobre aquest tema, ens apunten que, a causa de les noves circumstàncies derivades de la crisi de la Covid-19, resulta encara més difícil complir amb els indicadors i terminis que exigeix la Comissió Europea.

EDUSI Onda

EDUSI Onda pretén donar resposta als problemes ambientals, econòmics i socials, i planteja línies d’actuació per al període 2017-2023. Ací algunes claus:

· Repte: fer d’Onda una ciutat més moderna, innovadora, sostenible i inclusiva.

· Pressupost: 5 milions d’euros, cofinançats al 50 % pels fons FEDER en el desenvolupament de tots els projectes contemplats.

· Projectes principals: La rehabilitació de l’antiga fàbrica de la Campaneta, el desdoblament de l’Av. Montanejos, el Corredor Verd del Riu Sonella o l’Smart City.

· Procés que compta amb la col·laboració ciutadana i empresarial.

Onda Smart City

El seu projecte d’Smart City converteix a Onda en municipi referent nacional d’innovació pública. Els seus fonaments es basen en una plataforma de gestió, un quadre de comandaments municipal i en un sistema d’informació geogràfica. Algunes de les actuacions més destacables són: la instal·lació de sensors que prevenen els incendis forestals; contenidors que informen del nivell d’ompliment per a dissenyar millors rutes de recollida; la monitorització ambiental de zones verdes; el mesurament del nivell de trànsit; el control d’afluència de persones a diferents punts urbans o un localitzador intel·ligent d’aparcaments. L’objectiu és desenvolupar aplicacions intel·ligents que afavorisquen una ciutat més sostenible, eficient, segura i acollidora.

El projecte «Onda cap a una ciutat intel·ligent» ha sigut guardonat per l’empresa Aslan en la categoria de dades obertes al ciutadà.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER