De ruta
Pròxima parada: Mancomunitat de l’Horta Sud i Ajuntament de Quart de Poblet
Dia d’arribada: 16 de setembre de 2020

L’única mancomunitat amb oficina pròpia a Brussel·les

Com ho han fet a l’Horta Sud? Quines són les seues claus per a ser tan fructífers en la gestió de projectes europeus? Hui arribem a la seu de la seua mancomunitat, disposats a beure de la seua àmplia experiència i compartir-la amb altres entitats que encara s’estan iniciant en l’aventura europea.

Ens reunim amb Bartolomé Nofuentes, president de la comissió d’assumptes europeus de la Mancomunitat de l’Horta Sud, Verónica Fita, tècnica de mobilitat i Dana Maini, tècnica de projectes europeus, totes dues de l’Ajuntament de Quart de Poblet. Un consistori que compta amb la seua pròpia oficina de fons europeus, on destaca una àrea destinada íntegrament a la justificació dels projectes i que presta especial atenció a l’adaptació d’aquests als objectius marcats per Europa. Només durant els mesos del confinament, l’Ajuntament de Quart de Poblet va presentar set iniciatives davant la Comissió Europea.

Una mancomunitat amb seu permanent a Brussel·les

La Mancomunitat de l’Horta Sud copa sovint titulars de premsa pels seus assoliments en la gestió de projectes europeus. Recentment, ha creat una oficina a Brussel·les. Bartolomé Nofuentes destaca la importància d’estar present en el cor polític i administratiu de la Unió Europea. Un factor essencial perquè els municipis creen xarxes i un partenariat internacional propi, i es facen veure i oir a Europa. A més, Nofuentes destaca altres dos aspectes necessaris per a obtindre èxit en l’accés al finançament europeu: la creació de la figura de tècnic especialitzat en aquesta matèria, a través de formació reglada, específica i avalada per experts; i la col·laboració publicoprivada en els consorcis.

Amb la seua seu a Brussel·les, la Mancomunitat de l’Horta Sud no sols obri la porta a Europa als ajuntaments, sinó també a les empreses i associacions de la comarca. Fa tan sols unes setmanes, l’entitat va crear una mesa amb la societat civil per a impulsar projectes del teixit associatiu que opten a fons europeus.

Líders en la lluita contra l’euroescepticisme

Per primera vegada, la Mancomunitat de l’Horta Sud va a liderar un projecte europeu. Es diu EUNEAR i en ell participen municipis de huit països que desenvoluparan junts una Iniciativa Ciutadana Europea. L’objectiu és lluitar contra l’euroescepticisme i acostar les institucions europees a la ciutadania.

En la reunió, concloem també que és essencial una labor de pedagogia entre les entitats locals perquè coneguen el gran ventall d’oportunitats que ofereixen els fons europeus.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER

X