De ruta
Pròxima parada: Mancomunitat de Municipis Rincón de Ademuz
Dia d’arribada: 13 d’octubre de 2020

Objectiu: frenar la despoblació

La nostra destinació hui és la Mancomunitat de Municipis Rincón de Ademuz, on ens espera una important representació municipal. Mamprenem la nostra primera sessió de treball en una reunió amb Eduardo Aguilar, president de la Mancomunitat i alcalde de Castielfabib, Domingo Antón, alcalde de Casas Bajas, Ángel Andrés, alcalde d’Ademuz, Ruth Sánchez, alcaldessa de Vallanca i Eva María Azcutia, alcaldessa de Puebla de San Miguel.

La Mancomunitat Rincón de Ademuz encara no compta amb molta experiència en finançament europeu. No obstant això, veuen en els fons europeus una oportunitat per a dur a terme diversos projectes, molts d’ells relacionats amb el seu objectiu principal: impulsar un desenvolupament òptim de la comarca i frenar la despoblació. En aquesta direcció, s’està apostant per ajudar i promoure el sector primari, com a principal impulsor del creixement de la resta de sectors, per a fomentar l’ocupació i l’emprenedoria a la comarca. Un dels projectes destacables en aquesta matèria és la implantació d’un cicle formatiu de grau mitjà en producció agroecològica en l’IES Ademuz.

Gestió forestal i arquitectura vernacla

En la nostra primera reunió, detectem un parell d’àrees d’interés que podrien ser susceptibles d’encaixar-se en algun projecte europeu. Una d’elles és la gestió forestal i una altra, la posada en valor de l’arquitectura vernacla.

Les pedres del camí

Però són conscients que emprendre el camí de la gestió en projectes europeus no és fàcil. Com a principals obstacles, destaquen la impossibilitat de fer front a l’exigència del cofinançament i la falta de personal tècnic format. Per això, es mostren interessats a rebre formació específica i assessorament en la matèria.

Apunten la necessitat que l’Administració facilite als municipis xicotets l’accés als fons europeus, ja siga dotant-los de personal format, facilitant els tràmits per a aquests o aportant una dotació pressupostària mitjançant subvencions.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER