De ruta
Pròxima parada: Alfafar
Dia d’arribada: 16 d’octubre de 2020
Cultura de treball europea

Hui ens hem desplaçat fins a Alfafar, on hem mantingut la nostra primera reunió amb el seu alcalde. Juan Ramón Adsuara creu en l’oportunitat que suposa la via europea i, per això, defensa la manera de funcionar que requereix la gestió de projectes europeus: transversalitat entre departaments, coordinació entre municipis i organismes, col·laboració públic-privada, creació de consorcis, implicació i participació ciutadana i treball en xarxa. Un esforç i certa revolució en les estructures administratives que ja ha donat els seus fruits en el municipi. “La cultura de treball d’Europa s’ha d’implantar en tota la província. Alfafar està en això”, ens comenta Adsuara.

Alfafar ja coneix l’impacte positiu de les ajudes europees en el dia a dia de les persones. “Europa és el revulsiu per a dur a terme projectes que milloren la qualitat de vida de la ciutadania”, assenyala l’alcalde. De fet, els veïns i veïnes d’Alfafar ja gaudeixen d’una nova via ciclista que respon a una demanda de la població més jove. Una avinguda amable i segura que connecta el nucli urbà amb la zona d’oci. Es tracta d’una obra cofinançada amb fons FEDER, igual que el projecte de rehabilitació de l’Alqueria del Pi i creació d’un Centre d’Interpretació de l’Arròs i el Turisme Cultural d’Alfafar.

Iniciatives com aquestes s’emmarquen en l’estratègia municipal de desenvolupament, mobilitat sostenible i cohesió social, un full de ruta alineat amb els ODS i amb el Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia, en el qual Alfafar està adherit des de 2016. Una visió global i a llarg termini en comunió també amb les polítiques i la manera de treballar de l’Unió Europea.

A més, al setembre de 2020, l’Ajuntament d’Alfafar, de la mà de Hidraqua, la Universitat d’Alacant, el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani i la Societat Ecològica de Restauració Europea (SER), van presentar a la convocatòria 2020 del programa LIFE de la Comissió Europea un projecte per a la millora de la biodiversitat i la connectivitat ecològica entre el parc natural de L’Albufera i el parc natural del riu Túria mitjançant la creació d’un aiguamoll artificial en el barri del Tremolar.

Alfafar ja ha començat el camí i es disposa a compartir la seua experiència. Per part nostra, mitjançarem per a coordinar la seua labor amb la d’altres administracions.

PROJECTES QUE AJUDEN A CRÉIXER